ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Пловдивска пианистка с концерт за бежанците в Балабановата къща

С концерт на 16 март от 19 часа в Балабановата къща на дуото Моли Кар – виола и Анна Петрова – пиано  ще приключи в България  международното турне по проекта „Нови гласове“. Целта на проекта е чрез  музика  и изкуство  да подобри живота  на бежанците,  да повиши културата им, да помогне за тяхната адаптация. От друга страна искаме да запознаем по-широк кръг хора с проблема „бежански лагери“, като изпълняваме музика, и разказваме за срещите ни с бежанците, показваме човешките им истории,  казва пловдивчанката Анна Петрова.   В екипа, освен музикантките, участват композиторът Фернандо Аройо Ласкураин и  филм-режисьорите Виктория Стивънс и Скайлър Кнуцен.  Досега участниците в проекта са посетили  палестинския лагер Дехейше на Западния бряг,  Дейлинг в Дания, а тази седмица ще работят в бежанските лагери в  Овча купел и Харманли. Срещите и концертите се заснемат  от екипа и след приключването на проекта ще бъде създаден документален филм, а и музика от композитора Фернандо Аройо, вдъхновена от културата, фолклора и разказите на бежанците.  Част от композицията е включена в програмата на концерта в Пловдив.

В Балабановата къща дуото Кар – Петрова ще изпълни творби на Ребека Кларк, Мисчислав Вайнберг, Арам Хачатурян, Лоуъл Либерман, един от най-известните американски композитири, както и завършената част от произведението на Фернандо Аройо.

Дуото Моли Кар – Анна Петрова е създадено през 2005 г. в Ню Йорк и бързо се превръща в един от най-изявените дуо-ансамбли на международната сцена. „Брилянтни, елегантни, чувствителни, експлозивни“ са отзивите на музикалната критика. Свирили са в престижните зали Карнеги хол, Линкълн център, Концертгебау.

Проектът  „Нови гласове“ ще приключи през октомври със заключителен концерт в Карнеги хол.

Пътят на Анна Петрова започва от музикалното училище в родния Пловдив, което завършва с отличие.  След това продължава образованието си в Манхатън скул ъф мюзик в Ню Йорк, където защитава и докторска дисертация.  Освен концертиращ артист, свирил на сцени в десетки държави в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Анна Петрова е преподавател по пиано в университета в Луивил, щата Кентъки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина