ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГласовеМнения

Икономически анализатор: Ако искате да завещаете ценност на внуците, заложете на златото

Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч“ прогнозира, че доларът ще изгуби стойност в следващите 10 години, а Китай ще засилва влиянието си

Image title
Идва ли хиперинфлация и ако „да“ как да спасим нашите пари. Върху това фокусира вниманието си икономическият анализатор и управител на „Индъстри Уоч“ Лъзечар Богданов в рамките на „Форум икономика“ в клуб „Петното“. От 14 години насам експертът трупа опит в сферата на анализа, като е минал и през Института за пазарна икономика. Той е категоричен, че няма криза на търсенето и предлагането, а обезценяване на парите. При всички случаи обаче еврото била по-надеждната валута в сравнение с долара, който в следващите 10 години щял да изгуби стойността си. Затова пък китайския йоан щял да поскъпва, заради все по-засилващото се влияние на азиатската икономика.
Всеки трябва да осмисли  кои предмети и активи няма  как да бъдат фалшифицирани и ще се търсят в бъдеще. И да влага в тях. Другият вариант е да инвестира в бизнес или в собствената си квалификация, посъветва Богданов. На тези, които смятат, че недвижимите имоти са добра инвестиция, той отвръща, че ако се измери стойността на една къща в Америка със злато, ще се установи, че цената й не се е променила от две десетилетия насам.
Ако искате да завещаете нещо ценно на внуците си, заложете на златото, категоричен е икономистът. Спестяванията в благородния метал си стрували в пъти повече от парите в банката. И тази тенденция не се е променяла със стотици години. На въпрос може ли петролът да измести  златото като инвестиция, Лъчезар Богданов съвсем логично обясни: Да речем, че искате да притежавате суровината в наличност. С петрола това би било адски трудно, защото трябва да се наемат складове, за които да се плаща и това крие много рискове. Ами ако решат да ви го вземат и да го раздадат на бедните? Докато със златото е много по-лесно. Може да си наемете сейф за 80 долара в швейцарска банка или да го заровите в двора, разсъждава анализаторът. Връщането на златния стандарт според него щяло да означава преразпределение на световните богатства.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина