ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Изпод тепетоМнения

Общината инвестира средствата от продажбата на апетитния имот на „Копривщица” в реализирането на „Модър- Царевец”

И при проекта за връзка между районите Западен и Южен се пристъпва към процедура по инженеринг

Дейностите може да стартират в началото на следващата година, ще се похарчат около 10 милиона лева

Иво Дернев

Първата стъпка по реализиране на проекта "Модър-Царевец" преди 4 годиниПредложението за продажбата на огромен общински терен на улица „Копривщица”, на границата на парк Отдих и култура близо до МОЛ-Пловдив, влиза отново на общинска сесия тази седмица. Идеята е със средствата, които могат да влязат в общинския бюджет от имотната сделка, да бъде реализиран дълго подготвяният проект за връзката между районите Западен и Южен- „Модър- Царевец” . От администрацията очакват от продажбата на апетитния парцел да бъдат привлечени близо 20 милиона лева.

Такава е оценката на имотите на „Копривщица”. Голяма част от тези близо 20 милиона лева ще отидат за „Модър- Царевец”, обяви днес кметът Иван Тотев. Като допълни, че след три години отчуждителни процедури по трасето, нещата са към своя край. Проектът може да бъде стартиран в началото на 2019г., като идеята е да се реализира в няколко бюджетни години с пари от пловдивската хазна.

Тотев уточни, че се пускат последните три обявления за отчуждителни процедури, свързани с реализирането на проекта. Вероятно ще има дела, тъй като в имотите има къщи, а хората не са съгласни с оценките, което е нормално. Но пък стигнем ли до обжалване тези дела са много бързи, така че в рамките на около два месеца ще имаме изчистване на трасето по „Модър- Царевец”. По тази причина сформирахме работна група, за да стартираме инженеринга. До края на седмицата колегите ще смятат цените, за да идентифицираме точната сума за реализирането на проекта. Обхватът му е от улица „Хаджи Димитър” с понижението, до излизането й на да „Стамболийски”- около километър разстояние, с 24-метров тунел и с връзки към Южната тангента. До края на седмицата ще имаме доклад за това колко ще струва на базата на идейната разработка, която община Пловдив има, но тя е с преместването на линии. През годините обаче успяхме да минимизираме разходите по проекта. Цената, която бе спрягана преди от порядъка на 15 милиона лева, очакваме да падне значително. Да е сума под 10 милиона. Това обаче ще стане ясно в петък, каза градоначалникът.  

Следващата седмица общината започва работата по процедурата по възлагане, като от кметството се надяват до началото на следващата година да има избран изпълнител.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Защо не пишете, че този огромен общински терен на улица „Копривщица” е зелена площ и отново тихомълком е с променен статут? Поредния случай на безумно презастрояване в този вече бивш зелен кът на Пловдив.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина