ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътНовини

Конференция „Околна среда и здраве“ в Пловдив

В зала „Компас“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ на 10 и 11 октомври ще се проведе интердисциплинарната конференция „Околна среда и здраве: социо-технически бариери и перспективи за издигане на качеството на живот на човешките колективи.“ 

Форумът ще предостави платформа за диалог между учени и изследователи от природните и социалните науки, преподаватели и лекари от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Медицински университет-Пловдив. В дискусиите са поканени и експерти от институциите на местната и държавна власт, както и представители на гражданските организации, ангажирани с политиките и системите за управление на околната среда, мониторинга и контрола на качеството на въздуха и водите. 

Специален фокус на конференцията е изучаването на влиянието на екологичните фактори (абиотични и антропогенни) върху индивидуалното и обществено здраве, както и въпроса за същността и обсега на климатичните промени.   

В рамките на първия ден от конференцията учени от групата за „Изследване и анализ на околната среда“ по проекта „Дигитални устойчиви екосистеми – технологични решения и социални модели за устойчивост на екосистеми (ДУЕКОС)“, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост, ще представят нови подходи и методи в изследванията на замърсяването на въздуха, водите и почвите, както и рисковете за индивидуалното и общественото здраве, за които то е значим фактор. Изследователи от българския екип по проекта „Персонализирано изследване за първична превенция на рака чрез участие на гражданите и дигитално активирана социална иновация“, финансиран по програма „Хоризонт“ на Европейския съюз, ще представят резултати от усилията им за разработване на алгоритъм за оценка на риска от развиване на онкологични заболявания на граждани и общности, населяващи зони с висока концентрация на радон.

Вторият ден от събитието е посветен на споделяне на опит и резултати от различни инициативи и програми, насочени към управлението на околната среда и изграждането на здравословна социална среда и качество на живот. В този модул са поканени да участват изследователи, експерти от публичните институции и представители на граждански организации. 

Конференцията се организира от „Жан Моне център за високи постижения“ при Пловдивския университет и е поредната негова инициатива за изграждане на нов модел на взаимодействие между науката, политиката и гражданското общество. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина