ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияВластНовини

Още 25 души ще бъдат евакуирани от Ливан

Още 25 наши сънародници са поискали евакуация от Ливан, 10-12 души ще бъдат евакуирани днес, а останалите през утрешния ден. Българите в Иран обаче не са пожелали евакуация, съобщи служебният премиер Димитър Главчев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, предава OFFNews.

„Още 25 души в Ливан, които са поискали евакуация, ще пристигнат днес с полет на канадските авиолинии до Инстанбул, а след това с автомобили до България. 10-12 души ще бъдат евакуирани днес, а останалите през утрешния ден. По този начин целият първи етап на всички български граждани, които са пожелали да се евакуират от Ливан, ще приключи успешно. Българите в Иран са между 40 и 50 души, предвидено е да бъдат евакуирани. Обявена е пета степен на опасност, което означава, че не се препоръчва пътуване до Иран, както и че се препоръчително гражданите на други държави да напуснат страната. Досега никой от тях не е пожелал евакуация“, коментира Главчев.

Според него има потенциална опасност от мигратнтска вълна, но увери, че се взимат всички необходими мерки.

„Мигрантските потоци към България са в нисък размер. Няма промяна в структурата – наблюдават се бежанци от Афганистан, Сирия и Мароко“, посочи още Главчев.

По отношение на заседанието на КСНС той заяви, че всичко е преминало „в дух на единомислие, което е знак, че институциите работят заедно по решаването на проболеми на българските граждани“. По думите му се изпълняват мерките още преди да се случи самата криза.

„Имаме информация от службите, че предстоят такива събития. Евакуацията на българските граждани от Бейрут в никой случай не трябва да ни успокоява. Има ситуации, които не сме очаквали. Тази я очаквахме и затова реагирахме толкова бързо. Евакуацията на българските граждани, е вследствие на работата на всички институции“, добави още той.

Премиерът обясни, че тема за отмяна на предсрочните избори в България не е обсъждана по време на заседанието. Вчера „Алианс за права и свободи“ на Ахмед Доган предложи отлагане на изборите заради „ненормална предизборна ситуация“. Това заяви съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров по повод ареста на независимия депутат и кандидат-депутат от Шумен Джейхан Ибрямов, близък до почетния лидер Ахмед Доган.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина