ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
МненияПод ножа

Търговията обгради храма преди Великден, поставиха павилиона пред „Успение Богородично“

Търговците обградиха Успение Богородично само дни след Велики Понеделник

Голямата сцена на дядо Николай вече е поставена на терасада до катедралния храм

Катедралният храм "Успение Богородично" се подготвя за Великден по стила на митрополит Николай. Голямата сцена, от която традиционно се прави великденската служба в последните години, вече се поставя. Откакто митрополит Николай заема епархийския престол Великденската служба прилича повече на рок-концерт: голяма сцена на открито, силно озвучаване и мощно осветление. 

По традиция павилион от Пловдивския панаир се предоставя и за търговия пред храма. На площадката на края на стълбите в историческата местност "Старинен Пловдив" белият павилион избожда очите не само на естетите, но и на част от вярващите християни. Цялата сергия е облепена с ценоразпис за част от християнските тайнства – цени за малосвет (елеосвещение), за здраве, за упокой.

Вероятно, има обяснение и логика защо се заплащат част от тези църковни ритуали. Навирането на ценоразписа пред очите на хората с грозен павилион пред красивия исторически паметник обаче определено буди недоумение и представата, че търговците са обградили храма само няколко дни след Велики Понеделник.

Очаквайте още по темата в Под тепето

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. От находките в Наг Хамади знаем за раннохристиянските ГНОСТически учения, според които обредите и институцията на Професионалните ПОСРЕДНИЦИ и застъпници тоест „църквата“ само пречат на ДОБРО-СЪВЕСТНИТЕ човеци, които са по-верующи от перчещите се накичени като коледни елхи Началства. Това пак във връзка с Блога на Кочев, който противопоставя „атеист“ със СЪВЕСТ на попа. (А-ГНОСТИците не са А-ТЕИСТи; а по-скоро нашенските БОГУмили и Катарите)

  2. Статията от Блога на Гочев е правилна и справедлива: внушават на простолюдието да се строи в четири колони зад МЕНТЕ МУТРОполита и да му снасят 30 сребърници, гологани и динари, за да ги уреди „с предимство“ ха-ха. Будали. Неговата СЪВЕСТ се прояви като липсваща като заграби (КРИВОсъдие на КРИВОслАВИЕ ОКО НЕ ВАДИ) палатите на Международната Академия за Архитектура САН КИРИКО. В Геената Огнена след ВИДОВДЕН.

  3. МУТРОполит-икът Никола Методиев не ни е мИтрополит, понеже даже не е МОНАХ, щом няма прието задължителното при пострижението и при „отказ“ от света и от светско име, а си кара с даденото му от Татенцето (=БАРЕТА от Биячите на Диктатурата на Пролетариата комунистически милиционер) именце Николайчо. МЕНТЕ: ИЗОБЩО НЕ Е ВЕРУЮЩ, а сребролюбив кариерист търгаш, каквито Христос с камшик прогони от Храма. СЪСИПВАТ „право“славието!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина