ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
МненияПод ножа

Протестът срещу новия режим на бариерата в Стария град се мести

Следващият ще е пред Общината и хотел Империал

Сдружението на работещите и живеещите в Старинен Пловдив обжалва в Административния съд заповедта за въвеждане на новия режим на достъп

Инициативният комитет пише на омбудсмана, министрите на културата и туризма

Пловдивчани- живеещи, работещи и собственици на имоти в Стария град – тази сутрин отново излязоха на протест срещу новите правила за автомобилен достъп в архитектурно-историческия резерват.  „Старият град е жив. Не го убивайте!!!“,  „Велев, подай си оставката!“, „Искаме оставката на заместник-кмета Златин Велев!“  – това са надписите на част от плакатите, които издигнаха над 30 души на тротоара пред Ритуалния дом на ул. „Съборна“.

Припомняме, че от началото на месеца, електронната бариера на входа е със специален софтуер за разпознаване номерата на колите, които имат достъп до резервата, а броят им е строго регламентиран и силно редуциран, в сравнение с платените и раздадени пропуски.

Не се стигна до спиране на движението, нито до намесата на осемте униформени полицаи с три патрулни автомобила, които бяха на мястото още преди началото на протеста. Инициаторите заявиха, че след като от една седмица зоват за диалог с местната управа, а получават само глоби, ще преместят следващия протест пред сградата на Община Пловдив, за да бъдат чути, ако и тогава не се стигне до диалог, са готови да блокират достъпа до хотел Империал.

Заради липсата на диалог инициативната група пише писма до омбудсмана на републиката, министъра на туризма и министъра на културата.

Сдружението на работещите и живеещите в Старинен Пловдив е внесло жалба в Административния съд срещу заповедта за въвеждане на новия режим на достъп на Трихълмието. Недоволстващите настояват и за диалог с Общинската администрация, защото според тях правилата са крайно рестриктивни.

Протестиращите защитават тезата, че Старият град не е паметник, а жив организъм и напомниха за времето на градоначалника Божидар Здравков, когато жителите на квартала са били освободени от данъци, ако ремонтират къщите си. Те твърдят, че казаното от кмета Тотев за проведени 4 обсъждания на режима е изопачаване на истината.

Очаква се в протеста да се включат и родители на деца от Арменското училище и от детска градина „Щурче”. Днес родителите спираха в подножието на църквата и носеха децата си на ръце по стръмната улица нагоре, а на връщане аплодираха протестиращите.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина