ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Вечер на еврейската кухня в Пловдив

Пловдивчани и гостите на града ще изберат кое е най-вкусното кулинарно изкушение по време на първия Панаир на кулинарното изкуство "Етно кухня на колела ", който ще се проведе в града под тепетата от 11 до 16 май. 

Ястията ще бъдат дело на 5-ма готвачи – арменец, евреин, турчин, руснак и италианец – представители на етническите общности с най-стара история в Пловдив. Всеки ден "Етно кухня на колела " (Ethno Kitchen on wheels) ще потегля към определена локация в града, свързана с живота на различните етноси. 

В Стария еврейски квартал Орта мезар мобилната кухня ще паркира на 15 май. Представителите на еврейската общност в Пловдив сa потомци на евреите, прокудени от Испания през 1492 г. Тогава нашите прадеди са взели със себе си скъпоценности, които никой не е могъл да им отнеме, езика, литературата, философията, науката и огромната неписана книга за хранене и готвене.

Испано- еврейската кухня е разнообразна. Това е кухня, която нито е тежка, нито много тлъста, нито изобилства от подправки. В нея се прилагат хигиенните съвети на Библията – кашрута – еврейския диетичен закон, за който ще разкажем на панаира и който е в основата на специалните еврейски кулинарни обичаи.

Пловдивчани и гостите на Пловдив ще могат да опитат някои от най- характерните еврейски ястия като "бурмуликос” (пържени мекици, направени от маца- безквасен хляб), “алмодроти” (огретен от тиквички), пастел кон карне (баница с месо и патладжан) и др.

Разбира се ще има и от традиционните сладки “Ушите на Аман”, които приготвяме на нашия празник Пурим. Музиката, която ще звучи през Деня на еврейската кухня ще е сефарадска. Мелодиите са се запазили от векове и отразяват радостите и скърбите на сефарадските евреи в дългия и тежък живот на изгнанието и търсенето на пристан. 

Заповядайте на 15 май /понеделник/ в района на Дондуковата градина до Дом на младоженците от 16.00 до 20.00 часа

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина