ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноБизнесБългарияВластИзбориНовини

Вдигат заплатите на общинарите, но не и на полицаите – ВИДЕО

Минималната заплата ще бъде увеличена от 1 януари 2024 г. Не е ясно с колко

Заплатите на полицаите, които от два дни протестират, няма да бъдат вдигнати през тази година. Това каза премиерът акад. Николай Денков, който в продължение на около час отговаряше на въпроси на граждани в социалната мрежа Facebook на страницата на правителството.

Втори ден протести в Пожарната и Полицията в Пловдив

„Миналата година заплатите на служители на МВР бяха увеличени с 20%. Предвидено е увеличение на две други места. Едното е в системите, които не получиха увеличение – тази година те ще наваксат с 10%“, каза премиерът.

Денков съобщи, че ще се увеличат основните възнаграждения на общинските служители, като уточни, че заплатите им сега са ниски.

Заплатите в общинските администрации ще бъдат увеличени с 15%, обяви министър-председателят.

Той коментира, че според него е нормлно всеки един сектор да търси по-добро възнаграждение. По думите му не трябва да се стои под прозорците на Министерския съвет, тъй като не е това начинът да се търси справедливо разпределение на бюджета.

Минималната заплата се вдига догодина, няма да се въвежда прогресивен данък

Минималната заплата ще бъде увеличена от 2024 г., но няма да се въвежда прогресивен данък. Усилията на правителството ще бъдат насочени към свиване на сивата икономика, обяви Николай Денков.

„Имаме например идея в бюджета – ако не ви издадат бележка, до не плащате в заведението. Такава мярка бе приложена Гърция преди години и доведе до положителен резултат“, коментира Денков.

Друго предложение на Кабинета Денков-Габриел, за ограничаване на сивата икономика, е заплатите в предприятията с над 50 души персонал да се плащат изцяло по банков път, каза Денков.

В Бюджета 2024 г. е зложено увеличение на минималната заплата, заяви още премиерът, но не посочи с колко.

Вижте подробности във видеото.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина