ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БизнесЖивотНовини

Кои са най-богатите хора на планетата?

Двойка французи измести създателита на Тесла и Амазон от върха на годишната класация на Форбс

Близо половината милиардери са по-бедни, отколкото преди година, пише изданието

„За първи път в историята на класацията най-богатите мъж и жена във Франция са и най-богатите в света. Това е двоен успех, който свидетелства за силата на френската икономика, въпреки последователните кризи, през които пряко или непряко минава страната ни„, обяви в комюнике „Форбс Франция“.

Във вторник Forbes публикува световния рейтинг за 2023 година на богатството, където на първо място т.г. се класира № 3 от предходната година – Бернар Арно, главен изпълнителен директор на световния лидер в луксозния сегмент Ел Ве Ем Аш (LVMH) и Франсоаз Бетанкур Майерс, наследницата на „Л’Ореал“ (L’Oreal). Двойката, заедно със семействата си са най-богатите мъж и жена на планетата. Припомняме, че през 2022 година Бернар Арно се класира на трето място след Илон Мъск, собственик на Tesla, Twitter, SpaceX и основателя на Amazon Джеф Безос.

„В световен мащаб преброихме 2 640 десетцифрени състояния, което е спад от 2 668 в сравнение с миналата година, пишат анализаторите на Форбс.

Общо милиардерите на планетата сега притежават 12,2 трилиона долара, което е спад с 500 милиарда долара /от 12,7 трилиона долара през март 2022 г/. Като причини за „обедняването на свръх богатите са посочени – спад на цените на акции, „ранените еднорози“ и нарастващите лихвени проценти.

Почти половината присъстващи в Списъка на най-богатите в света според Форбс са по-бедни от преди година.

Включително Илон Мъск, който пада от номер 1 на номер 2 след придобиването на Twitter, което помогна за потъването на акциите на Tesla.

САЩ все още могат да се похвалят с най-много милиардери – 735 по списъка. Общата стойност на тяхното богатство възлиза на 4,5 трилиона долара. Следва Китай (включително Хонг Конг и Макао) с 562 милиардери със състояние от 2 трилиона долара. На трета позиция е Индия със 169 милиардери със състояние от 675 милиарда долара.

От изданието съобщават, че за да изчислят нетното състояние са използвали цените на акциите и обменните курсове от 10 март 2023 г.

Вижте пълния списък на милиардерите в света на следния линк, който показва актуално нетно състояние на всичките 2640 милиардери в реално време.

Илюстрация: Forbes

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина