ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

1429 такситата са резервирали разрешения в Пловдив

Такситата под тепетата намаляват средно с по 100 на година, ако се съди по регистрите

От началото на 2017-а регистрация е поискана за 171 коли по-малко

1429 заявления за регистрация на автомобили за таксиметров превоз са подадени в Община Пловдив от влизането в сила на новия алтернативен данък, разбра Под тепето. Сумата се различава със 171 автомобила от регистрираните през 2016-а, когато действаше по-ниския данък.

Отчетените приходи от патентния налог и данъка за такситата в бюджета за изминалата година на Пловдив са в размер на 899 хиляди лева. За настоящата бюджетна година хазната очаква по това перо приход в размер на 1 млн. 530 хил.лв.  

За сравнение, през 2014-а година при получили разрешение да извършват таксиметров превоз 1700 автомобила, в хазната са внесени  само 26 000 лева, или приблизително по 15 лева годишно на автомобил.  

Данните бяха изнесени от Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в 43-тото НС. Тя припомни, че алтернативният данък е приет през пролетта на 2016-а г. с влизане в сила от 01.01.2017. Фрапантната статистика за 2014-а година е довела до сериозни проверки от страна на Окръжна прокуратура в Пловдив. В резултат на това са били повдигнати обвинения на две големи таксиметрови фирми в града, които освен,  че са укривали данъци в особено големи размери, не са плащали осигуровки на водачите, давали са пари на ръка вместо да внасят в данъчното или са ги внасяли в собствения си джоб, допълни Стоянова.  По думите й именно тези факти са довели до въвеждане на алтернативния данък, вместо корпоративен за фирмата –превозвач и данък общ доход за шофьорите.

Като теглиш чертата става ясно, че след намесата на прокуратурата и на законодателя от 2014-а до сега такситата в Пловдив са намалели с 271. На езика на статистиката това означава средно с по 100 коли на година.  

В зависимост от гледната точка и целите на изказването това може да се интерпретира различно:

1. Останала е само легалната икономика

2. По 100 шофьора неиздържат на икономическото напрежение.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина