ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътЗабавлениеКултураНовини

“Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове” в Пловдив

Номинираният за „Грами” пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на „Латино Грами” хор “Нови български гласове” с диригент Георги Петков се завръщат в България след успешната си европейска премиера пред 3500 души на престижния фестивал Jazz In Marciac във Франция.

Да трансформираш българския фолклор през призмата на кубинската чувствителност и, от друга страна, да усетиш богатството и многопластието на авторската музика на този гениален кубински пианист, за да ги вплетеш в нещо ново и необикновено, е истинско музикално откровение, което се нарича “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове”.

Любовта на Роберто Фонсека към българския фолклор датира отдавна, като през годините той е засвидетелствал своето възхитително отношение към нашата фолклорна традиция:

“Когато се обърнеш към другия с уважение и с желание да научиш нещо от него и основната цел е да преживееш пълноценно музиката, а с нея и радостта от живота, тогава красотата си идва сама.”

Затова и преживяването, което ни очаква на сцена, е истинска споделена красота, защото: “Всеки, който чуе българско хорово пеене, бива разтърсен из основи – от хармониите, от мелодиите, от начина на изпяване, дори от ритъма. Това си е мистерия, която, съчетана с мистерията на кубинската традиционна музика, е нещо удивително”- разказва Фонсека за пътя, който извървяват заедно.

Нека се притаим и да се вслушаме в тези български гласове с изконните им мелодии, весело побутвани от Роберто Фонсека, който ту свири перкусивно на пианото, ту ни покорява с деликатността на пръстите си, за да разберем за какво става дума и как се разгръща тази музикална картина.

Отговорни за това ново пътешествие са Роберто Фонсека и неговата завладяваща музика, изсвирена с помощта на великолепните Янди Мартинес – бас и Рули Ерера – ударни, и изпята от талантливите момичета от спечелилия “Латин Грами” хор „Нови Български Гласове” под диригетството на доц. д-р Георги Петков, чиито са вълнуващите вокални аранжименти на проекта. В тази продукция на „Джаз Плюс” и „Монтуно Продуксионес” ще можем да чуем нов, мащабен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека “Bulgarian”.

“Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог”, заяви Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.

Каним ви да я усетите на 30 юни в кино “Орфей” в Пловдив, на 2 юли в Летния театър във Варна и на 4 юли в зала “България” в София.

Проектът “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове” на световноизвестния кубински пианист от Буена Виста Сосиал Клуб, Роберто Фонсека и неговото трио, и носителите на „Латино Грами” за 2018 г. хор „Нови български гласове” с диригент проф. д-р Георги Петков, ще бъде представен през 2023 г в София, Пловдив и Варна. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” – Програма “Възстановяване и развитие на частни организации”.

За повече информация ТУК.

Билети в мрежата на Ивентим.

Билетите са с промоционолна цена до средата на месец февруари!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина