ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Зелен градНовини

Цял ТИР със стари гуми от коли, изхвърлени от пловдивчани

Един тежкотоварен камион бе натоварен тази сутрин със стари автомобилни гуми, събрани на специализираната площадка в базата на общинското предприятие „Чистота“, и потегли към Врачанско.

Вяра Колева Анести Тимчев

„Сключихме договор, по който в специализирана инсталация там гумите се обработват по безопасна за природата технология“, каза директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив Вяра Колева.

По думите ѝ нерегламентираното изхвърляне на излезли от употреба автомобилни гуми в контейнерите за отпадъци и около тях, в зелените площи или в коритото на Марица създава големи рискове за опазване чистотата на околната среда.

„Особено опасно, е когато попаднат при лица, които ги палят. При изгарянето се отделят токсични съединения с дълъг период на разграждане. Пренасят се лесно по въздуха на големи разстояния и причиняват увреждания както на природата, така и на хората. Почти в целия град се усеща обгазяването от горенето на гуми в „Столипиново“, но общината е решена да прекрати тази практика“, обясни Колева.

Тя напомни, че търговските обекти (автосервизи и пунктове за смяна на излезли от употреба гуми) са задължени да приемат безплатно старите гуми от своите клиенти и по сключен договор с лицензирана фирма да ги предават за рециклиране или безопасна преработка.

Със съдействие на компетентните институции общината вече е предприела масирани проверки дали това се спазва.

Гражданите, които имат стари гуми, нека не ги изхвърлят на нерегламентирани места, а да ги предадат на специализираната площадка пред базата на „Чистота“ – ул. „Даме Груев“ 64А, призовават от Дирекция „Екология и управление на отпадъците“. Приемат се до 6 броя гуми наведнъж от лични автомобили. Общината поема отговорността за безопасната преработка на събраните количества.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина