ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотЗабавление

Читатели дават идеи за употреба на извадените от улиците павета

Да приложим добрите примери от София, където паважът се ползва за паркоместа и улична декорация, предлага г-н Калайджиев  

Десетки, да не кажем стотици хиляди павета ще бъдат премахнати от артериите на  Пловдив до края на годината покрай планираните ремонти и реконструкции на улици. Под тепето следи темата със стапящия се паваж на града от много време, а читателите ни се вълнуват и дори дават предложения за използването на супер ценните и здрави каменни блокове. Идеи на общината чрез нас дава и г-н Калайджиев, който онагледява няколко примера за използване на паваж в столицата, както и говори за европейските практики.    

Покрай настоящите ремонти на булеварди в Пловдив и ударното премахване на каменната настилка (лично за мен голяма грешка), ви пиша за добри примери от София, където паважът не се отрича, а дори след ремонта се ползва. Снимките са от наскоро ремонтираната ул "Цар Иван Асен" в центъра на столицата – паркоместата по едопосочните улици са от паваж. Новоремонтираното кръгово на Руски паметник е пък окрайчено с каменна разделителна ивица между платното и тротоара, подходите също са паважни. Ремонтираните автобусни спирки в „Овча купел“ също са от паваж. В Пловдив нямаме такива примери,  а когато сходни идеи и снимки бяха пратени от мен до общината преди години, получих отговор за несъвместимост между настилки от камък и асфалт. Как така в Италия, Холандия и  дори София съвместимост има, а в Пловдив не!? Как така в цяла Италия паважът не се заменя от асфалт и е идеално подреден и недрусащ. Говоря от опит. Там може, тук не – как така? Защо не се ползва чуждия опит на Италия и имаме идеално наредени паважни булеварди, а ги заменяме с много по-нетрайния асфалт?, пита г-н Калайджиев.

А изводът ми е такъв: Докато в Пловдив упорито се премахват колкото се може повече от паважните настилки и не виждат повече бял свят под тепетата, масово в чужбина и дори в София паважът се ползва, реди качествено и уважава – за улици, паркоместа, дори велоалеи (Равена). Моля обърнете внимание на моите предложения и дано бъдат приети от вашите читатели. Бих искал да помоля да се уверите в правотата на твърденията от общината, че паважът на Пловдив не се продава навън, а всички премахнати се пазят на склад. До сега ползваните за паркове и сходни са пренебрежимо малки количества, сравнено с извадените и планираните за премахване тонове, допълва читателят ни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Няма какво да се чудим как така в Пловдив няма съвместимост – типичен пример е пресничкия асфалт, с който замениха павираната настилка пред Централна гара Пловдив – един от много типични примери за опазване на автентичния вид и настила на града ни …

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина