ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГласовеМнения

Кръжок, който иска да е комитет за спасение – да го спасим от самия него


Любомир Минчев

Пловдив трябваше да стане  новото Оборище.  Бяха приготвени знамена, чието плющене от вятъра да възвести началото на интелектуалното спасение на нацията. И не само интелектуално.  

Не се случи. Вместо фанфарите се чуха простъргани  гласове на ръждясали инструменти. И настъпи някакво облекчение, че Пловдив няма да е новото Оборище.

В случая не е важно кой искаше да прави Комитет за спасение на България. Не знам и дали беше създаден, кой точно го създаде и каква ще е дейността на този Комитет.

Божана Апостолова искаше да го прави, но и това не е важно. Уважаваната поетеса се забърка в някакво бутафорно събитие, гръмко обявено за нова страница в историята ни. Завъртяха се имената на Тома Томов и Стефан Цанев, които бързо се разграничиха от спасението на България, разбирайки, че ги въвличат в една смешна сценка. 

Да, България се нуждае от спасение, смята поетесата.  Тя дори е пратила колет с книги на премиера, за които твърди, че са по-добри от „Винету“.  Свежо хрумване, с което да се постави началото на новото ни Възраждане.

И докато Борисов се убеждава лично, че  „Винету“ не е най-добрата книга на света , ако може да задели едни 30 милиона.  Това е гвоздеят в програмата на на Комитета за спасение на България.  Те трябва да бъдат раздадени на младежи до 35 години – за бизнес и мерак да останат в родината си.

Божана може да говори с часове за спасението на България, убеден  съм,  и лично да се включи в него с дръзновението, което и млади хора нямат.  Но  и млади хора няма  в този комитет, който иска пари за тях.  На подобни сбирки се навъртат все едни и същи хора с едни и същи претенции.  В един от форумите имаше предложение да спасят България първо от себе си.

Може и да спорим – 30 милиона ли да поискаме, или направо 300. Но това няма да промени  аматьрското съдържание на този кръжок, който иска да е комитет.

Жалка бутафория. Ако Божана има нужда от подобни пародийни изпълнения  и пародийни подръжници, означава, че с битието й на боркиня  е свършено.  

С наближаване на 2019 година подобни кръжоци ще никнат като гъби. Спасителите скоро ще обявят и точната си цена, а не такива измислени милиони.  Сигурно е неизбежно  да гледаме как ни спасяват, ако искаме да сме Европейска столица на културата.

Компромисите започнаха . Ако стиснем зъби и ги изтърпим , ще е подвиг. Да спасим поне себе си от кръжоците за спасение . 

      
    

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. браво г-м минчев, това е истината, виж кой ще ни спасява-алкохолика данчо велчев бивш чиновник от държавния архив, сега го играе историк писател, каменов откровенно луд индивид, божидар чапъров – изгонен за иманярство от музея сега пенсионер неработещ, въртащ се около фондация пловдив 19, жорж – иманяра който експлоатира подлеза незаконно и т.н. божана я знаем-перачката на сдс -гърневски и бсп, без поръчки и възлагаха поръчки за милиони

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина