ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Президентът в Пловдив: Да направим ясна заявка за реформа в образованието, веднага

Росен Плевнелиев откри международната IT и аутсорсинг конференция в Новотела

Държавният глава подкрепи идеята на индустриите за отпушване на процедурата за сините карти и „внос” на специалисти от страни извън ЕС

Президентът Росен Плевнелиев откри Международната конференция на IT и аутсорсинг индустриите в Пловдив днес. Държавният глава даде старт на форума, който се провежда при изключителен интерес в Новотела. Над 350 представители на сектора, бизнесмени от други сфери, банкери, представители на администрации участват в срещата, която поставя на дневен ред основните акценти, чрез които IT и атсорсинга да продължат възхода си в България и в Пловдив конкретно. Началото на форума обяви домакинът и основен организатор- кметът Иван Тотев, а сред официалните гости бе и вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Успехът е видим, развитието е видимо. От тук нататък въпросът е къде е държавата в този процес, къде са институциите. Трябва да направим ясна заявка за реформа в образованието, веднага. Нужна е дългосрочна визия за реформа, каза от трибуната по една от основните теми на форума Росен Плевнелиев. Той подкрепи желанието на индустрията за отпушване на процедурите за сините кадри и „вносът” на специалисти от страни извън ЕС. До този момент на идеята за облекчаване на режимите забележки имат единствено синдикатите. Трябва да чуем гласа на компаниите, да ги подкрепим. Вярвам, че българските профсъюзи ще разберат доводите им. Качествени специалисти от света са добре дошли в България. Да отпушим тази пътека по-бързо. Заедно можем да го постигнем, на прав път сме, заяви президентът. Тези индустрии основно задържат младите хора в страната. Тези две индустрии са стратегически за България и държавата трябва да е на тяхна страна, допълни пред журналисти Плевнелиев.

Той припомни, че България е на трето място в класацията за най-атрактивна аутсорсинг и IT дестинация. А Пловдив е водещият център в страната, заедно със София, разбира се. Тук, в града, вече има 80 фирми и се очаква в следващите години да се утроят. В Пловдив има много образовани и широко скроени млади хора. В много отношения Пловдив е по-конкурентен и атрактивен от София. Градът предлага добро качество на живот, каза още държавният глава. Допълни, че застава зад всеки проект или компания в областта на аутсорсинга и IT, за да се утвърди България като категоричния регионален лидер за тези индустрии. Страната има амбиции, вдигнала е високо летвата, днес пишем историята на сектора. В България се сключват сериозни сделки, инвеститорите са активни, а това е заявка за успех, подчерта Росен Плевнелиев.

За бърза писта за издаване на карти за граждани извън ЕС говори и вицепремиерът Румяна Бъчварова от трибуната. Не е лесно това да се случи, обществените настроения създават някои проблеми. Има бележки от страна на синдикатите, но мисля, че вървим в правилната посока, каза министърът на вътрешните работи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина