ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотЗабавление

Вдигат за реставрация безценните мозайки от Голямата Базилика

До края на септември ще отлепят от земята и двата пласта

Стартира отлепянето на безценните раннохристиянски мозайки от Голямата Базилика, видя на място Под тепето. Специалисти вече вдигат горния пласт със специална техника, за да го реставрират, подредят и върнат на място в мига, в който е готов самия музей. Предстои разкриването на долния слой мозайка, който вече се показва тук и там в изключителен колорит и страхотни изображения. Горният пласт е напълно разкрит. Извадихме всичко запазено. Вдигаме го и продължаваме с разкриването на долния слой. Надяваме се до края на септември да приключим и да отлепим и двете мозайки. Стига да не вали, тъй като дъждът много ни пречи, обясни на място реставраторът Елена Кантарева.  

Разкриха се всички птици от горния пласт, сцената „Изворът на живота”, много декоративни детайли. Долният е предимно с изображения на кръстове в различни цветове и форми, значително по-орнаментално украсен и цветен , и много по-запазен.  Горният слой мозайка, за жалост, е увреден на много места, губят се цели петна от артефакта.

Реставрирането, експонирането и социализацията на Епископската или Голямата Базилика, под която ще блеснат уникалните близо раннохристиянски мозайки, се поема от Америка за България.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Части от мозайките вече са „отлетяли“ с помощта на сем. Млеканови- реставратори в Старинен Пловдив.
    Къде е единия ПАУН ? от медалиона ?????

  2. така беше продаден античния Форум южно и източно от пощата.
    Сега Чомаков и хората му чакат Тотев да го откупи, защото все още по българските закони там не можа да се строи.
    Далаверата с Голямата базилика е с момченцата ( българчета ) в ръководството на АБ. Те дават парите и прибират голяма част от тях като проектират и вземат рушвети от приближени изпълнителски фирми. Тотев явно получава своето.

  3. и 2) Закона за държавната собственост според който: Имотите с национално значение, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от национално значение чрез общо ползване са публична държавна собственост – чл.2,ал.2 от ЗДС. Защо? Най-вероятно за да може да се разпорежда с него по-лесно, без участието на Държавата, да го отдава под наем, дори да го продава!? Кой ще го спре в поредното беззаконие?

  4. С Решение на ОС Пловдив 121 от 23.04.2015, Кметът се кани да обърне собствеността на терена на Голямата Базилика от публична държавна собственост в частна държавна собственост, в нарушение на два закона:
    1) Закона за културното наследство, според който: Чл. 2а. (1) Културните ценности, археологически обекти по смисъла на чл. 146, ал. 1, произхождащи от територията и акваторията на Република България, са публична държавна собственост;

  5. ЧЕ ГИ ВДИГАТ – ВДИГАТ ГИ, ясно, ама следващите думи какво значат и кой ги гарантира – Ивайло Дернев или АКАДЕМИК БожоДим, ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛ(истическ)ИЯ „МУЗЕЙ“ НА ВУЛГАРИСТАН И ГЛАВЕН ФАЛШИФИКАТОР НА КУЛтурското министерство на Режима БоБо? „Копия пра’им ‘сякакви!“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина