ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
МненияПод ножа

Архитектите в Пловдив обмислят протест за Св. Кирик

Надигат се браншовите организации от цялата страна

Николай изхвърли архива и много от вещите на архитектите по този начин   Снимка от Фейсбук Протест срещу действията на Николай Пловдивски в Св. Кирик обмислят архитектите от Пловдив. Членовете на двете браншови организации КАБ и САБ се очаква да излязат с позиция по повод казуса, който вече вдигна колегите им от София и няколко града в страната. Те са категорични, че митрополитът самоуправства в построената от тях и с техни средства творческа база над Асеновград преди окончателното произнасяне на съда по въпроса- решението на Темида се очаква през февруари. Архитектите са крайно обидени и от квалификациите на владиката, който определи съградения от тях комплекс като "дом на мерзост и вертеп". Особено недоволни са от начина, по който Николай и хората му изхвърлиха на боклука целия архив, събиран с годините в Творческия дом, както и много вещи на архитектите. В момента членовете на пловдивските браншови организации коментират кога да се съберат на протестни действия пред община Пловдив, като ще разчитат на подкрепата и на други творчески организации. Очаква се това да се случи до края на месеца.

Междувременно в интернет върви петиция с призив-подкрепа за връщане творческата база „Св. Кирик” на архитектите. Ако желаете да ги подкрепите, направете го тук: http://www.peticiq.com/sv_kirik. Ето и текста към петицията:
    
Казусът Творческа база "Кирик и Юлита" край Асеновград,  навлиза в крайната си фаза – предстои произнасяне на ВКС през месец февруари, по делото заведено на Съюза на архитектите в България(САБ) от Пловдивската митрополия. Това е работа на съда.Наша кауза е да заявим ясно пред обществото, че Творческата база е построена от САБ и с парите поне на две поколения архитекти.(12 млн.лева), като проектите й са одобрени със съгласието  на Държавата-съгласувани с държавната институция-НИПК. В продължение на 33 години САБ владее и ползва базата по предназначението отредено с проектите.Към момента на построяването й през 1982 на място няма действащ манастир, а има изоставен опожарен дом за душевно болни-преди това бивш концлагер.Пловдивската митрополия през годините от 1936 г. насам,  не само не е приютявала монаси или монахини в манастира "Св.Кирик и Юлита", но в своето безхаберие изоставя напълно и малката църква „Св. Петка" – паметник на културата от национално значение, която се намира в средата на комплекса.
С цел опазване и съхраняване, съществуващите сгради са обявени за национални паметници на културата с историческо и архитектурно–художествено значение, съответно с ДВ бр.20/1969г  и ДВ бр.94/1972г  и съгласно действащите тогава закони имат статут на публична държавна собственост. Творческият комплекс „Санто Кирико" е съграден от САБ за светски нужди и цели, неподходящи за манастир. Архитектите уважавайки историческата и народната памет, запазват топонимията на мястото и името на църковния храм „Св.Св. Кирик и Юлита”, намиращ се недалеч над сегашния комплекс. Уважават ценностите на БПЦ.
Безпардонно е изявлението на пловдивския митрополит в "24 часа", че при Съюзът на архитектите, мястото е било "дом на мерзост и вертеп", заявено в присъствието на всички митрополити и Патриарха! Нагло е и нарочното изхвърляне на съществуващия архив от проекти, конкурси, от бианалетата на Междунарадната Аархитектурна Аакадемия, пред бариерата на базата след влизането със съдия изпълнител в имота, който все още не е окончателно признат за собственост на митрополията.
Творческия комплекс „Санто Кирико" ни е необходим за Храм на творческия дух!
България има много манастири за упокоение на душата, но българските архитекти имат една творческа база, която има международно признание-седалище на Международната Академия по Архитектура. Срамно е да я унищожим и затрием.   
Архитектите на България, дълбоко почитайки и уважавайки ценностите на Българската православна църква, изпълняваха в продължение на десетки години своя морален дълг и даваха като дарение проекти за стотици черкви, за да го има Българското православие!Нима въздаването трябва да се превърне в поругаване на творческия труд на хилядите творци? Нима това е знака, с който Светата църква отговаря на труда и съпричастието на творците?
Ето защо, за да не бъдат архитектите на България  наричани "мерзавци и похотливци" и с помощта на църквата да се създава вреден за обществото образ на творците, за да не бъде поругаван техния труд и ограбвано съграденото от тях с лични средства професионално средище, нека всеки който е съпричастен, постави подписа си под обръщението за запазване и връщане Творческата база на българските архитекти, за победата на справедливостта над лъжата и алчността!
Изразяваме готовност за протестни действия !

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Цивилизованото човечество в 2015 изтръпва от чудовищните религиозни фанатици от всевъзможни разцветки, всеки от които е най-праведен и знае най-добре. Налудничавият пловдивски мУтрополит е един от най-пакостните активисти на тая тенденция. Той е некадърен да прикрие феодалната си алчност и средновековна варварска дивотия със “академични” хрумки и с индоктриниране на семинаристите с шантиклерско театралничене. Българският духовник = такова палячо?

  2. Собствеността е СВЕЩЕНА попе; иди да заграбваш апартаменти из Тракия, нали земята върху която са стъпили не е тяхна собственост те само са платили за построяване на сградата. Тоя ПЕРКО съсипва православието, което и без това ни се изясни доколко е духовно, доколко е морално (Бачковското Игуменище Борис му видяхме развратния видеоклип) доколко е търгашеско. ВИДОВДЕН за нас щял да настъпи, казва “духовенството”, а те самите нямат съвест

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина