ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
МненияПод ножа

Не пипайте парка!!!

Граждани си организираха обществен дебат за Цар Симеоновата градина, след като общината не го стори

А, ето кой ще кютечим, посрещнаха саркастично автора на проекта за паркинг под Пеещите фонтани противниците му

Image title
Обществен дебат за съдбата на Цар Симеоновата градина организираха граждани, след като общината не направи истински такъв. Близо 30 архитекти, ландшафтни специалисти, инженери, шофьори, пенсионери, журналисти, много малко журналисти, се събраха в кино залата на бившото Лъки Синема, за да кажат единодушно и шумно „Не пипайте парка!“. Това се случи на финала, след като бяха чути мненията на всички в дебата.
Идеята за градежа на подземен паркинг под Пеещите фонтани защитаваше само и единствено авторът на проекта за реконструкцията на централния парк на града- арх. Петко Прокопиев. Имаше искри, имаше страхотни експертни мнения, имаше гражданско общество, за което всички мечтаем. Имаше две позиции и един категоричен победител в обсъждането- хората масово Арх. Прокопиев се опитва да защити проекта си
Арх. Прокопиев се опитва да защити проекта си
са против изграждането на гараж под голямата водна площ на Цар Симеоновата градина. Колкото до местната власт- от общината имаше само двама съгледвачи, които се изнизаха в средата на дебата, без дори да се представят пред гостите на дискусията. Нямаше никого от хората, които взимат решенията и онези, които ги гласуват. Нито управляващи, нито опозиция.

Аз съм главният виновник да се съберем тази вечер тук, влезе в дебата уверено арх. Прокопиев, вярвайки в онова, което е проектирал. И бързо бе посечен, макар и майтапчийски. Ааа, значи вече знаем кого ще кютечим, отговори мъж на първия ред. Висок човек съм, да знаете, даде заявка за отпор в същия тон проектантът. Мога и да си тръгна, предложи арх. Прокопиев. Тръгнете си веднага, отговориха единици от дошлите на дебата. Масово хората обаче поискаха да чуят предложението на архитекта. И той остана.

Не съм пловдивчанин. От Монтана съм, но живея тук от 30 години и съм повече пловдивчанин от някои от вас, наля в масло в огъня за увод Петър Прокопиев. На подхода в резюмето му се чуха стенания. Ясно, това обяснява всичко, проехтя от залата.

Image title
За мнозина идеята е прекалено екстравагантна. Случи се така. Аз я обявих във вестник Марица, а след няколко дни кметът се свърза с мен и каза „Да действаме“, каза арх. Прокопиев. Той обяви, че проблемите с паркирането са световен въпрос и трябва да се търси решение. На общественото обсъждане, организирано от общината, имаше по-малко хора от тази вечер. Не знам каква беше разгласата, това не бе мой ангажимент, каза той, а хората в залата задюдюкаха, тъй като по думите им на практика такова обсъждане не е имало. Било е проформа.

Архитектът се опита да разсее някои от основните съмнения- за екологичната оценка на проекта, за целесъобразността му, за евентуалните екологични вреди. Всичко е много подробно изследвано. Водните площи ще бъдат основно ремонтирани. Водата в тях ще е бистра с помощта на пречиствателна техника. Историческите паметници, естествено, остават. Новите скулптури отиват в пространството на модерните фигури в едната част на парка, разказа Прокопиев, онагледявайки проекта си със слайд шоу на компютъра в залата. Хората в залата мълчаха и събираха материал за въпроси, реплики и дуплики, ако се наложи. Архитектът даде подобни добри примери с реализирани такива проекти за подземен паркинг в паркове в Индия, Щатите и Холандия. Няма да пипаме зелените площи. Дори напротив. Ще има 3 декара нови зелени площи. Ще намалим площта на водните площи- те и без това са изкуствени.

Спекулира се с дренажите на градината, за които се твърди, че ще уморят растителността. Лично съм присъствал на 4 сондажа на 15 метра дълбочина. До подземното ниво на проекта не се стига до вода, има само глина. Така че растенията ще имат естествено напояване.

Image title
Въпросът с вентилацията също се преекспонира, тъй като вредни емисии няма да има повече от сега. Колите в паркинга през много голяма част от времето ще бъдат с изгасен двигател. При положение, че по Авксентий Велешки за 15 минути в спокоен трафик минават 100 автомобила, а колите са навсякъде около градината, за какво говорим? Техните газове къде отиват? Инсталацията в проекта е направена така, че да връща газовете от паркинга далеч от сгради и хора в парка.

Всяко дърво в градината е изследвано от доцент Щилянов. Общото състояние на растителността не е много добро. 36 широколистни дървета са гнили и опасни, както и 5 иглолистни. Те ще бъдат премахнати а на тяхно място ще бъдат засети 113 дървета, обясни и онагледи арх. Прокопиев.

Инж. Сербезов подготвя презентацията си
Инж. Сербезов подготвя презентацията си
След него с откровено скандална презентация на база медийни изяви на кмета Иван Тотев и съдебни решения излезе инж. Георги Сербезов. Конкурс за проект, за какъвто в началото се говореше, не се е състоял. Той е възложен директно. В раждането на идеята за ремонт и реконструкция на Цар Симеоновата градина се говореше за 4-4,5 милиона лева, които днес стигнаха почти 11 милиона. Само цената на въпросния подземен паркинг е 4 милиона, отсече Сербезов, въртейки интервюта на градоначалника в различен период от време, с което доказа и твърдението си.

Инженерът показа Държавен вестник и становища от началото на 90-те години, според които паркът е паметник на културата, в който не се допуска изграждането на надземни и подземни съоръжения, както и влизане на автомобили. От министерството на културата обаче са врътнали заключението си така, че да изкарат пеещите фонтани извън границите на парка. Тя, парковата зона, нямало да се докосва, пише в документа от ведомството на Вежди Рашидов от времето му на министър. Това заявява и самият той на питане от пловдивски депутат в парламента. Така Цар Симеонова градина е разделена на Зона А и Зона Б, в разрез със закона, коментира Сербезов. Защото според него паркът е едно, границите са описани детайлно, а в тях влиза и фонтанът.

Значи паркингът не се намира в градината, а под фонтана? Така ли? Бе вие на глупаци ли ни взимате. Засрамете се, изреваха архитекти към местната власт, която я нямаше. Всички в залата изригнаха, щом инж. Сербезов обяви, че Върховният административен съд е отхвърлил исковете на гражданите срещу общината за строителното разрешение и изменението в ПУП-а на парка с мотив, че те нямат правен интерес. Аз смятам, че вие имате правен интерес и съдът бърка в това си решение. Но вашият интерес може да не се покрива с интереса на други граждани, подчерта арх. Прокопиев. След което обеща да не организира антипротест, в кръга на шегата естествено. Къде са тези хора днес. Няма ги, вие сте единствен, контрира мнозинството в Лъки Синема.

Очаквайте коментарите на присъстващите на дебата!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина