Подтепето

разследване

28 Май, 2017

Неизвестна фирма редовно зарежда екобомби в землището на Куклен

Има съмнения, че нарушителите са от съседна община 

Въпреки поредицата от материали в Под тепето и сигналите ни до компетентните институции, незаконните сметища рецидивират 

Нерегламентирани сметища продължават да никнат близо до пътя Пловдив - Асеновград, в землището на Община Куклен. Камарите от строителни отпадъци отново рецидивират, въпреки медийния шум, множеството публикации от наша страна и сезирането на съответните органи и институции. Тъй като не виждаме да се търси решение на проблема, на мястото на незаконното сметище заснехме фирмена камионетка, която продължава необезпокоявано да си разтоварва боклука.

Още през април читатели на Под тепето алармираха за цъфналите бунища и плъзналата заплаха от зарази, тъй като до пътя между Пловдив и Асеновград, след КЦМ, се създават малки сметища в частни и общински терени. Вероятна причина за случващото се е както безхаберието на общината и органите с контролни правомощия по опазването на околната среда, така и животинските навици или липсата на елементарна човешка култура у някои от местните предприемачи. 

Освен строителни отпадъци в нивите и по общинските пътища се въргаляха битова смет и дори кости от заклани животни от близките кланици. Изключително сериозният проблем бе отнесен до РИОСВ и община Куклен. 

От екоинспекцията поеха ангажимент да извършат проверка и ако установят виновните, да ги накажат с цялата тежест на закона. Очакваме резултатите идната седмица и ще ви запознаем с тях. 

Сигнализирахме и администрацията на община Куклен, където екологът пое ангажимент оформилите се бунища да бъдат изчистени. „Сметищата се образуват точно на границата между двете общини Куклен и Асеновград. Участъкът е такъв, че е повече към Долни Воден, Община Асеновград, а и жителите на Куклен няма да пътуват няколко километра по черен път, за да си хвърлят там отпадъците”, коментира пред наш репортер главният еколог на Куклен Илия Димов. 

Нашата проверка обаче установи, че сметищата са на стотици метри, дори километър от границата между общините и за разлика от замърсеното землище на община Куклен, нивите и пътищата на другите две общини са чисти. 

Най-абсурдното е, че въпреки нашите публикации, замърсителите - рецидивисти нямат намерение да спрат и продължават да изхвърлят боклука си в земеделските земи. На снимките се виждат ясно камионетката с боклука и регистрационният й номер. 

Ще продължим да разследваме и съвсем скоро ще изясним точно кой и защо извършва това екопрестъпление.

Очаквайте продължение по темата.

  • 29 Май, 2017 | realist
    ... ami kato izbuhne holera v Balgarija, dano togava kontrolnite organi da se posabudjat, inache podpochvenata voda si e veche zamarsena ot tezi nelegalni bunishta.....
  • 28 Май, 2017 | Baba Marta
    Полицията отново блее... Те никога не са там, където трябва, а като подадеш сигнал се оплакват, че им нарушаваш спокойствието. В крайна сметка каква е целта и функцията на пилицията?!?! Питам и отговор не искам
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

21 Юли, 2017

Глоби за над 18 хиляди лева е наложила Екоинспекцията в Пловдив за един месец

306 проверки са извършили експертите на РИОСВ-Пловдив през юни

Събраните санкции са суми в размер на 66 420 лв

Общо 306 проверки на 281 обекта са извършили експертите на РИОСВ-Пловдив през юни. Над 80% от тях са извънредни. Издадени са 63 предписания за установени несъответствия по прилагане на екологичното законодателство. Съставени са 10 акта за констатирани административни нарушения. През месеца са издадени 7 наказателни постановления за нарушаване на екологичното законодателство, при които са наложени санкции в размер на 18 200 лв.

Събраните санкции суми през юни от инспекцията са в размер на 66 420 лв. От тях 36 881 лв. са преведени на общините, на чиято територия се намират обекти-замърсители на околната среда и са глобени от екоинспекторите. Най-големи са ...

» повече