АктуалноБългарияГрадътНовиниРазследванеТемида

Европрокуратурата обвини зеленчукопроизводител от Пловдив

Европейската прокуратура (EPPO) в София повдигна обвинителен акт срещу един заподозрян за измама със субсидии, след разследване на проекти за отглеждане на селскостопански продукти, изцяло финансирани от ЕС.

Твърди се, че през януари 2020 г. заподозреният кандидатства от името на три различни фирми пред Държавен фонд „Земеделие“ – Областна дирекция Пловдив за отпуснати на България средства от ЕС от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) по схемата за обвързано подпомагане за отглеждане на зеленчуци. Общо средствата, които заподозреният е поискал, възлизат на 190 000 евро.

Според доказателствата заподозреният е предоставил няколко документа като фактури за продадената си продукция, за да докаже необходимото минимално количество продукция. В заявлението е декларирано, че в посочените парцели е постигнат значителен добив. Разследването обаче разкрива несъответствия между декларираната продукция и реално получената реколта. 

Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден на до 6 години затвор и глоба до 5000 евро.

Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на противното пред компетентните български съдилища.

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Той отговаря за разследването, наказателното преследване и осъждането на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина