АктуалноЗелен градИзбор на редактораКварталиНовиниОбщина ПловдивПод лупаРазследванеТемида

Байрям Солак осъди Община Пловдив

Административният съд отмени промяната в ОУП за парцела зад х-л Санкт Петербург и осъди администрацията да плати разноските по делото. Общината може да обжалва

Дружеството на бизнесмена Байрям Солак е спечелило заведеното дело срещу Община Пловдив за промяната на статута на парцела зад хотел Санкт Петербург, направено с изменението на ОУП от 2022 година.

Жителите на Кършияка излизат на протест срещу застрояването на парка зад хотел Санкт Петербург

Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, с което се отменя отреждането на парка за зона за озеленяване и градската хазна трябва да плати разноските по делото в размер на 13 500 лева, в това число влиза и адвокатският хонорар на защитата на „Парадайс Градън Резиденс”  – бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.

Припомняме, че през 2019 бе направен опит за стартиране на преговори по изкупуване на земята от собственика – Общината би откупила парка зад хотел Санкт Петербург за малко над милион.

Основният мотив на магистратите е, че частната собственост не е защитена. Постановява се, че е необходимо поставянето на равенство между частната собственост и обществения интерес.

„Необосновано тук с предвижданията по изменение на ОУП се стига и до ограничаване на правото на собственост, защото с отреждането изцяло за озеленена територия за широко обществено ползване, несъмнено ще е невъзможно реализирането на мероприятия, а единствено възможно ще е бъдещото несигурно очакване на отчуждаването на терена”, пише в мотивите.

Съдът намира още, че е допуснато съществено нарушение, тъй като за изменението на ОУП при процедирания имот липсвали конкретни мотиви за допуснатата промяна. Магистратите не приемат, че тя достатъчно обоснована що касае за какъв точно обществен интерес е направена и защо точно за този парцел.

В материалите по делото е била представена и съдебно-техническата експертиза, направена от трима архитекти, в която се твърди, че зелените площи в район „Северен” превишават необходимото и указано в закона озеленяване на брой жители.

Още по темата четете в статията Близо 15 милиона от общината иска собственикът на парка зад хотел Санкт Петербург.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния Административен съд.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:–- https://e.vg/maca

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина