АктуалноГрадътЗдравеНовини

Откриха модерен Високотехнологичен мозъчносъдов център в Пловдив

С официална церемония и водосвет бе открит Високотехнологичен мозъчносъдов център в УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. Центърът е оборудван с модерна  апаратура и предлага лечение на всички мозъчносъдови заболявания.  

Високоспециализираният мозъчносъдов център на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив лекува всички мозъчносъдови заболявания, с акцент върху исхемичните инсулти. Болницата разполага с мултидисциплинарен екип и необходимата апаратура за прилагането на най-модерните терапии. Пациентите подлежат на бърза оценка до минути в Спешното отделение и при спазване на определени критерии се подлагат на тромболиза и/или ендоваскуларно лечение в първите 4,5 до 6 часа от началото на инцидента. Провеждането на интравенозна тромболиза е рутинна практика в Клиниката по нервни болести. Във Високотехнологичния мозъчносъдов център до момента са проведени 15 ендоваскуларни процедури с механична тромбекстракция. Клиниката отчита добри резултати от 2 години след въвеждането на методиката на КТ перфузия при селектирани пациенти. Предстои участие в научен проект с използването на изкуствен интелект в невроизобразяването при остър инсулт.

На събитието присъстваха изпълнителният директор на болницата проф. д-р Карен Джамбазов, зам-директорът по Диагностична и лечебна дейност на База II проф. д-р Иван Дечев, началникът на Клиниката по нервни болести и ръководител на центъра проф. д-р Пенка Атанасова, началникът на Отделението по образна диагностика проф. д-р Николета Трайкова, както и представители на клиниките и отделенията, ангажирани с функционирането на центъра и лекари от други болници в сферата на неврологията. 

“За нас е огромно удоволствие и чест днес да открием и осветим нашия мозъчносъдов център. Благодарение на подкрепата на ръководството на университетската болница и колаборацията с Медицински университет София, успяхме да изградим този център и да обучим специалисти. Колегите д-р Иван Попов и д-р Александър Спасов са гордост за нашето отделение, защото те успяха да организират екип от млади колеги, с които работим чудесно. С пълната и постоянна подкрепа от Клиниката и Катедрата по неврология сме готови да предоставим най-добрата грижа за нашите пациенти”, каза проф. Трайкова. 

Тя подчерта значението и добрия пример за мултидисциплинарната колаборация между клиничните звена на УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив. 

“Днес правим поредната стъпка към съвършенството, към което се стремим в УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив. Изключително щастлив съм, защото се сбъдна мечтата на проф. Атанасова и на проф. Трайкова, да имат възможността да създадат този Високоспециализиран център за лечение на мозъчни увреждания.  Благодарение на всички вас, този център стана реалност. Той не е просто сградата или  високотехнологичните апарати, които са в него. Важна е и работата на абсолютно всички колеги, участващи в цялата верига на този организъм наречен Високоспециализиран център, за да стигне пациентът до апарата и тук висококомпетентни колеги да му помогнат да върне качеството си на живот”, каза проф. Джамбазов. 

“Искам да изкажа благодарност към всички, които ни подкрепиха този център да стане реалност. Той е плод на самоотвержения труд на колектива на Клиниката по нервни болести в тясна колаборация с всички останали клиники, ангажирани по пътя на пациента. Шест години след първата тромболиза и след старта на инвазивните процедури преди 6 месеца, ние достигнахме целта си – най-високия статут за качество определен от Европейската организация по инсулти. Центърът разполага с пълната палитра от човешки ресурс, който може да осигури денонощна спешна диагноза и лечение на пациентите с остър мозъчносъдов инцидент. Убедена съм, че с нашите общи усилия центърът ще продължи да се утвърждава в Пловдив и областта като необходим спешен портал за спасяване на човешки животи и ще заслужи признателността на хората в нужда”, каза проф. Атанасова. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина