БългарияЗдравеНовини

Oтбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

От началото на тази година у нас са открити нови 228 души с ХИВ инфекция, сочат актуалните данни на Министерството на здравеопазването, оповестени на 1 декември, когато отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН. За първите десет месеца на 2023 г. общо 277 759 души са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ-статус, пише Mediapool.

България е под средните за ЕС показатели за новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 4:1 (185 мъже и 43 жени).

90.8% от новорегистрираните с ХИВ са се инфектирали по сексуален път (от тях 42.5% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 39.6% мъже и 17.9% жени при хетеросексуален контакт). Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 9.2 %. Най-засегната  е възрастовата група 30-39 г. – 37%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24% и възрастовата група 40 – 49 г. – 22%.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София – 64 души, Варна – 31, в област Пловдив 23 души, Бургас – 20 души, Стара Загора – 10 души, Враца – 8, Пазарджик, Хасково и Русе по 7 души, Велико Търново – 6 лица, Благоевград, Перник, Сливен и София област по 5 души,  Кюстендил и Плевен по 4 лица, Видин и Добрич по 3 лица, Габрово, Смолян и Шумен по 2 лица и единични случаи в останалите области.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Към 31 октомври 2023 г. общо 2 321 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 286 (98.5%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички необходими тестове и консумативи.

В страната функционират 12 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации и изследвания от подготвени медицински специалисти.

Tази година в рамките на Националната АНТИСПИН кампания, денят ще премине пред мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“. Целта на кампанията е да информира обществото за възможностите за овладяване на ХИВ инфекцията и да мотивира все повече хора да проследяват своя ХИВ статус.

Списък на кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН можете да откриете ТУК

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина