ГрадътЗдравеНовини

Образователна кампания за повече здрави семейства в Пловдив

Здравно-образователна кампания по преконцепционна грижа насочена към младежи в репродуктивна възраст с цел оптимизиране на знанията им преди зачеване, подобряване здравето на потенциалните майки (и бащи), предотвратяване на вредните рискови фактори, засягащи развиващия се плод ще се проведе в Пловдив.

Екипът на „Искам здраво дете“ съвместно със Студентски съвет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, организират здравно-образователна лекция на тема „Преконцепционна грижа за повече здрави семейства“, насочена към студенти от всички специалности и курсове, която ще се проведе на 21.05.2024 г. от 17:00 часа в 6-та Аудитория на университета (сграда ректорат).

Всяка жена в репродуктивна възраст, която е способна да забременее е кандидат за преконцепционни дейности преди концепция, дори и да не планира бременност. Преконцепционните дейности са превантивни, лечебно-профилактични и диагностични интервенции, предоставяни на жени в детеродна възраст преди бременността им, между следващите бременности за подобряване на здравето им по време на бременността, както и раждането и отглеждане на здрави деца. Този вид дейности осигуряват непрекъснатост на грижите и насочват жените към потенциалните рискови фактори за здравето им преди зачеване, както и възможните неблагоприятни последици за майката и плода.

Кампанията е насочена към подобряване на здравната култура и информираността за семейно планиране и преконцепционни грижи. Лектор на събитието ще бъде д-р Елеонора Христова-Атанасова, дм – главен асистент в катедра „Социална медицина и обществено здраве“ към Медицински университет – Пловдив и създател на първата уеб-базирана здравно-образователна платформа „Искам здраво дете“. 

От 2019 г. д-р Христова има придобита специалност по „Социална медицина и здравен мениджмънт“, както и защитен дисертационен труд на тема: “Семейно планиране и промоция на репродуктивното здраве.”  В стремежа си да надгражда непрекъснато своите познания, тя участва в редица международни и национални обучителни семинари и курсове в областта на семейното планиране и преконцепционните дейности.

По време на лекцията участниците ги очакват интересни игри и изненади, както и ще получат отговори на най-честите въпроси за една жена в репродуктивна възраст:

„Кога е подходящият момент да имаш дете?“

„ Как мога да съчетая кариера и семейство?“

„Какви са препоръките и необходимите мерки, които трябва да спазвам преди планиране на бъдеща бременност?“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина