БългарияВластНовини

Парламентът oбсъжда Закона за българите, живеещи извън България

Парламентът ще обсъди на второ четене промени в Закона за българите, живеещи извън България, с които се предвижда създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на институцията, предава БТА. Вносител на измененията е Министерският съвет. На първо четене законопроектът бе подкрепен от 116 народни представители, 44 гласуваха „против“ и 10 „въздържал се“.  

Съветът следва да спомага за разрешаването на въпроси от координационен характер, свързани със запазване и разпространение на българския език и култура сред българските общности зад граница, в това число и за опазване на българското културно-историческо наследство. Съветът ще издава насоки и ще препоръчва действия за реинтеграция на завръщащите се в Република България български граждани, ще защитава правата и интересите на българите зад граница, ще синхронизира дейностите по програми и проекти, насочени към българските общности и техните организации извън страната и ще координира работата на органите на централната власт при провеждането на политиката, свързана с българите извън страната, се посочва още в доклада на водещата комисия. 

Освен това се очаква депутатите да обсъдят на второ четене промените в Гражданския процесуален кодекс, Наказателния кодекс, Законопроекта за насърчаване на научните изследвания и иновациите, второто четене на промените в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, както и промените в Закона за подпомагане на земеделските производители. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина