БългарияВластНовини

ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН официално отказаха на ДПС

ГЕРБ, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Има такъв народ“ (ИТН) вече са отхвърлили поканата на ДПС за разговори за съставяне на правителство с втория мандат, пише Mediapool. Трите политически сили са изпратили писма на ръководената от санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ Делян Пеевски парламентарна група на движението.

Преди ден Пеевски обяви, че ДПС дава срок до края на деня в сряда на останалите политически сили, за да отговорят на изпратена от партията му покана за втория мандат. От ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП, ИТН и „Възраждане“ вече многократно са заявявали публично позициите си, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ДПС. Затова и Пеевски констатира, че „желание за втория мандат няма“, но изпраща писма, защото „ние сме длъжни към нашите избиратели да вземем мнението на останалите партии“, но без „Възраждане“.

Писмата на Пеевски за втория мандат

По информация на Mediapool във въпросните писма до политическите сили в парламента ДПС изразява съжаление, че не е било съставено правителство с първия мандат на ГЕРБ – позиция, която не се споделя дори от всички депутати в самата парламентарна група на движението, защото 17 от тях, включително съпредседателят Джевдет Чакъров, спазиха повелята на Ахмед Доган и не подкрепиха проектокабинета. Другият съпредседател на ДПС Делян Пеевски и останалите депутати от Движението гласуваха „за“. Именно това разделение при гласуването беше началото на станалите публични противоборства в ДПС.

Доган все още не е казал нищо за сътресенията, но даде знаци за позицията си и се очаква скоро да проговори. Преди дни той се срещна със 17-те депутати, докато самият Пеевски призна, че дори не е говорил с почетния председател, въпреки твърденията му, че двамата са заедно и са едно.

В писмата си до останалите партии в парламента от парламентарната група на Пеевски изразяват готовност да се „направи опит за реализиране втория мандат на основата на ясни приоритети, ясна политическа отговорност и съвместна програма за управление“.

Те са изброили и кои за тях са ключовите приоритети – предсказуемост и последователност на България в ангажиментите към ЕС и НАТО, инвестиции и икономически растеж, образование, регионално развитие, социална политика, култура, отбрана, енергетика, борба с битовата престъпност и превенция на природните бедствия.

Отговорите на останалите партии

От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че Бойко Борисов е препотвърдил писмено, че партията му няма да подкрепи втори мандат при никакви условия. Решението остава непроменено и по отношение на третия мандат – той също няма да бъде подкрепен от ГЕРБ.

„Оценяваме Вашите усилия като втора политическа сила да съставите кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание, но различията и противопоставянето между парламентарните групи не създават необходимата база за съставяне на стабилно правителство“, се казва още в писмото на Борисов до Пеевски.

Лидерът на ГЕРБ е написал още, че от ГЕРБ разчитат „на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание“.

От ПП-ДБ също официално са отказали да подкрепят мандата на ДПС и са отговорили, че в получената покана не виждат да са изброени ключови приоритети като върховенство на закона, борба с корупцията, реформа на съдебната система и на регулаторите, пълноправно членство в еврозоната и сухопътен Шенген.

„Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите“, се казва в разпространения от пресцентъра на коалицията отговор до ДПС.

„Парламентарната група на ИТН отговори на изпратеното писмо от ДПС, в което заяви, че няма да подкрепи правителство с втория мандат. ИТН са убедени, че само експертен кабинет, реализиран с третия мандат и с широка парламентарна подкрепа, може да ни извади от политическата, социалната и икономическа криза, в която се намира страната“, обявиха от партията на шоумена Слави Трифонов.

В сряда сутринта и представители на БСП повториха, че партията има решение да не подкрепя кабинет с мандата на ДПС.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина