ВластНовиниПод небето

Ердоган подкрепи Украйна за НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви подкрепа за присъединяването на Украйна в НАТО и настоя споразумението за зърнения коридор да бъде удължено. Изрази надежда, че руският държавен глава Владимир Путин ще посети Турция идния месец и двамата ще имат възможност да поговорят „на четири очи“, предаде БТА.

Ердоган говори на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, който пристигна вчера на работно посещение в Турция. Разговорите между двамата лидери продължиха два часа, посочва телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Визитата е част от източноевропейската обиколка на Зеленски преди срещата на НАТО във Вилнюс идната седмица. Той вече посети България, Чехия и Словакия.

Продължаваме да преговаряме както с Русия, така и с Украйна за размяна на военнопленници. Президентът Путин може да посети Турция следващия месец. И ние отново ще имаме възможност да обсъдим въпроса „на четири очи“. Ще продължа да провеждам телефонни разговори с него, заяви Ердоган, цитиран от турски медии.

Турският държавен глава заяви още, че Турция подкрепя удължаването с две години на „зърнената сделка“., която изтича на 17 юли. Надявам се, че споразумението за зърнения коридор ще бъде удължено отново след 17 юли. Очакваме то да бъде удължено поне с три месеца, но сме за удължаване за две години, каза той.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли 2022 г. между Турция, Русия, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите.

На пресконференцията със Зеленски Ердоган каза още, че Анкара продължава да подкрепя Киев, като добави, че Турция ще продължи да полага усилия за постигане на мир между Украйна и Русия, информира Анадолската агенция.

От началото на конфликта ние сме солидарни с Украйна, като предоставяме конкретна помощ в много области – в политическата и икономическа сфера, както и в областта на сигурността. Ние бяхме и страната, която положи най-интензивни усилия за прекратяване на войната чрез преговори, основани на международното право, заяви турският президент.

Ердоган говори и по въпроса за приемането на Украйна в НАТО. Украйна несъмнено заслужава членство в НАТО, изтъкна турският президент.

Украинският президент Володимир Зеленски на свой ред благодари на президента Ердоган и на турския народ за оказваната подкрепа. Благодаря на Турция, че подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна, каза Зеленски, цитиран от БТА.

Снимка:  Reuters

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина