БългарияВластНовини

Денков: Не искаме избори, но няма да бъдем параван

Не искаме избори, но няма да се съгласим да бъдем параван, за да може някой да се отклони от това, което смятаме за приоритети в държавата, заяви пред журналисти премиерът Николай Денков в отговор на въпрос за очертания график от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, свързан с коалиционното споразумение. Ако на 8 март не сме се разбрали, гласуваме оставката на Денков и кабинета и отиваме на избори, каза по-рано Бойко Борисов, предава БТА.

Когато съставихме това правителство, приоритетите бяха ясно казани – те съдържаха промяна в законите и Конституцията и попълване на съставите на антикорупционната комисия, Висшия съдебен съвет и регулаторите, посочи той. Първата част е изпълнена до голяма степен, когато изпълним и втората, можем да говорим и за коалиция, и за по-дългосрочно управление, заяви Николай Денков.

Според него регулаторите трябва да са съществена част от споразумението.

Премиерът каза още, в момента правосъдната система не работи както трябва, не работи антикорупционната комисия, виждаме проблеми в прокуратурата.

Докато не решим тези проблеми, няма как да продължим напред все едно, че всичко е наред, посочи той.

Ще изпратя своята оставка в Народното събрание, но докато няма решение на парламента по отношение на подадената оставка, правителството продължава да управлява, каза премиерът в отговор на въпрос за датата, на която кабинетът ще подаде оставка.

На въпрос във връзка с необходимите гласове за продължаване на реформите и регулаторите Денков отговори, че по-голямата част от решенията в Народното събрание се вземат с обикновено мнозинство, достатъчно е да бъдат взети решения с гласовете на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Има някои решения, които изискват квалифицирано мнозинство, там ще се търси такова. Може да се преговаря с ДПС, но гласуването на едно правителство например става с обикновено мнозинство, ДПС не ни трябва, за да се гласува следващото правителство на България, каза Денков.

Николай Денков направи коментара пред журналисти при откриването на Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина