ВластИзбориНовини

Борисов: ГЕРБ да се откажe от спорните промени в Изборния кодекс

ПП и ДБ предупредиха БСП, че няма да влизат в коалицонни преговори с тях, ако подкрепят промените

Депутатите на ГЕРБ-СДС да преосмислят позицията си по част от промените в Изборния кодекс, които доведоха до остри реакции в парламента днес от страна на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Това поиска от ръководството на парламентарната група лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщава БТА. Той говори в пряко излъчване във фейсбук от централата на партията.

От думите му стана известно, че ГЕРБ могат да се откажат от подкрепата си за връщането на хартиените бюлетини и да подкрепят създаването на многомандатен избирателен район „Чужбина“.

В началото на днешния парламентарен ден групата на „Продължаваме Промяната“ напусна пленарна зала след декларация за Изборния кодекс. Декларацията прочете председателят на групата Андрей Гюров. В нея той посочи, че случилото се на правна комисия е било „един фарс“.

В среднощно заседание комисията прие на второ четене връщането на хартиената бюлетина, закри Обществения съвет към Цeнтралната избирателна комисия (ЦИК) и отказа създаването на отделен избирателен район „Чужбина“. Вдигната е и минималната бройка избиратели за откриването на изборна секция зад граница – досега бяха нужни 40 заявления от български граждани, вече ще са нужни сто броя.

Бойко Борисов обясни, че ако депутатите на ГЕРБ получат пълна гаранция, че машините са сигурни и не могат да бъдат манипулирани, могат да преосмислят позицията си. После добави, че връщането на хартиените бюлетини е по предложение на БСП, а е подкрепено от ГЕРБ-СДС, защото и техните избиратели се страхували от машините. Той обаче заяви, че не приема да ги „привързват“ като „хартиена коалиция“.

„Да припомня на всички, че ние победихме на тези избори с техния Избирателен кодекс, с техните машини, с техните правила. И по никакъв начин избирателният им кодекс не ни е проблем“, обърна се индиректно Борисов към „Продължаваме Промяната“.

„Искаме да ни се гарантира 100 процента честността на машините, повтори Борисов и поиска от ръководството на парламентарната група да говорят с представители на „Демократична България“ по темата. Защото те, по думите му, са системна партия.“

„Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ предупредиха „БСП за България“, че няма да влизат в коалиционни преговори с тях, ако подкрепят в зала спорните промени в Изборния кодекс. Това стана в съвместно изявление пред медиите в Народното събрание на двете формации.

„БСП трябва да знае, че, ако тези решения се гласуват и в зала, ние няма да влизаме в коалиционни преговори с тях, независимо в кой мандат – те имат избор, решението е тяхно“, предупреди Петков.

„Ако решат да подкрепят промените и в залата, те заявяват ясно на своите избиратели – „ние се връщаме трайно и обратно в статуквото, там, където цари задкулисието“, заяви съпредседателят на ПП.

„Така че това послание да е ясно на всички българи, че демократичната общност – няма да разреши това да стане задкулисно, тихо, никой да не разбере и техният вот да бъде подменен“, обяви Петков

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина