АктуалноГрадътКриминалеНовиниТемида

Лекари източвали НЗОК чрез инвалидни протоколи

Районна прокуратура и Икономическа полиция разбиха добре изработена лекарска схема за източване на Здравната каса чрез издаване на фалшиви документи за инвалиди.

На съвместна пресконференция днес държавното обвинение и ОД на МВР разкриха детайли от аферата, която към този момент е довела до най-малко 815 000 лв. щети за държавата. Те вероятно ще се окажат в пъти по-големи, тъй като разследването все още е в начална фаза и предстоят множество експертизи.

Задържани са общо 7 души, които са преки участници в сложна система за издаване на недействителни протоколи от лекарски комисии, на база на които са превеждани пари за помощни средства за инвалиди от НЗОК.

Престъпната дейност е засечена преди една година, когато в Пловдив частен медицински център започва като на конвейер да издава протоколи от лекарски комисии, чрез които са привличани средства от Здравната каса за протези, инвалидни столове и други. Много често за хора, които дори са нямали нужда от тях.

Установено е, че медицинският център е абсолютно фиктивен и даже няма адрес, на който може да бъде открит. Фиктивни са били и лекарските комисии, но напълно реални са всички замесени в аферата, част от които уважавани лекари от Пловдив и Велико Търново. Собственикът на медицинския център е известен пловдивски лекар, който има магазин за помощни средства за инвалиди и две фирми, които се занимават с тази дейност.

Очаквайте подробности.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Те тия схеми винаги са работили. Още преди 20 г. правеха репортажи за цели села със слухови апарати.А фирмите за помощни средства намираха имената на инвалидите и адресите им и обикаляха като ги обезпечаваха с всичко нужно и ненужно.В интерес на истината инвалидите получаваха средствата,но цените които държавата плащаше бяха 5-10 пъти по-високи от тези в САЩ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина