БългарияНовиниПод обстрелСъдТемида

Фронтменът на ДДТ глобен за „за*ника на президента“

Руската рок звезда Юрий Шевчук е признат за виновен в административно нарушение заради изявление срещу нахлуването на Русия в Украйна по време на концерт

Наложената санкция е в размер на 800 евро

Фронтменът на ДДТ Юрий Шевчук е осъден да плати глоба в размер на 50 хиляди рубли, което е около 800 евро, за „дискредитиране на руските въоръжени сили“, реши съдът в град Уфа, Башкирия, където бе задържан, след концерт през май т.г.

Фронтменът на ДДТ: Родината не е да целуваш задни*а на президента – ВИДЕО

Всичко, което рок ветеранът казва тогава на публиката бяха две изречения:

„Родината, приятели, това не е задникът на президента, който трябва да лижеш и целуваш през цялото време. Родината е жена, просякиня на гарата, която продава картофи. Това е Родината.“

Многохилядните феновете го слушаха в пълна тишина, а след това му отговори с бурни аплодисменти, се видя на клипове в социалните мрежи.

След концерта полицията разпитва Шевчук в продължение на един час и съставя протокол, в който се посочва, че той е дискредитирал въоръжените сили на Руската федерация. Протоколът е изпратен в родния град на изпълнителя Санкт Петербург. Съдът там връща документа с мотив, че не е ясно как певецът е обидил войниците. Според публикации в медиите всички магистрати в Питер са отказали да разгледат делото на рок звездата Шевчук.

Съдът в Уфа обосновава присъдата с „негативните изказвания“ на Шевчук по адрес на президента. Изпълнителят припомня на съда, че винаги се е противопоставял на войните. Неговата защита е поискала Конституционният съд на Русия да се произнесе дали приетият през март закон за „дискредитиране на въоръжените сили“ не противоречи на основния закон, но искането им не е било одобрено.

При повторно нарушение фронтменът на ДДТ Юрий Шевчук, който е на 65 години, ще получи до 5 г. затвор.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина