ГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Съдбата на пловдивчанките Донка Тонева и Спаска Анчева: Да хвърлиш очилата след 50 години

За живота им е заснет кратък филм от програмата „Право на зрение“ на Института за здравно образование

Историята на две сестри от Пловдив стана тема на научен форум, посветен на новостите в офталмологичната хирургия. Срещата, в която участваха очни лекари от цялата страна, се проведе в София преди празниците. Съдбата на пловдивчанките Донка Тонева и Спаска Анчева развълнува участниците и постави началото на дискусия доколко новите технологии помагат на стремежа на хората да бъдат активни и с младежко зрение дори и след пенсия.

Жените са пациентки на д-р Димитър и Тодор Таскови. За живота им е заснет кратък филм от програмата „Право на зрение“ на Института за здравно образование. Донка Тонева е пенсиониран счетоводител и от 7-годишна носи очила. С очила и лещи коригира зрението си близо 50 години и се оказва, че те са нанесли сериозни щети – постоянни оплаквания от главоболие, сълзене, усещане за чуждо тяло, рани от дръжките на очилата и цялостен дискомфорт. Когато чува за имплантиране на многофокусни лещи, без колебание решава да опита.

Но лекарите се изправят пред предизвикателството – ще бъдат ли намерени лещи точно за нейните очи, защото е с голям диоптър и астигматизъм. „Пациентите наистина са много доволни, защото възвръщат едно младежко зрение на всички дистанции. Видът на лещата е от ключово значение, използваме само лещи, за които ще сме сигурни в резултата, защото те остават в очите доживот“, казва д-р Димитър Тасков, офталмохирург.

Две години след операцията Донка споделя, че усещането в очите й е „лукс и комфорт“.

Води в клиниката и сестра си, която работи като камериерка в Италия. Доброто зрение е ключово за работата й. „Слагането, свалянето, запотяването на очилата ми пречи в работата. Особено когато чистя бани, губя много време, а трябва да почистя една стая от 15 до 20 минути“, разказва Спаска. Консултира се с лекари в Италия, но избира да се оперира в Пловдив. И при двете сестри проблемите със зрението са вече минало. Самата операция е кратка, извършва се с местна упойка, а възстановяването е в рамките на дни. Спаска вече се е върнала на работа, а Донка отново чете любимите си книги.

„Иска ми се само за пет минути хората да седнат в моя стол и да видят емоцията и радостта в очите на тези пациенти. Те коренно променят живота си“, споделя д-р Тодор Тасков, специалист-офталмолог, който проследява и документира историята на двете сестри.

Още за историята  можете да научите от видеото:

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина