ЗдравеНовиниПУЛС

Проф. Ива Христова: Най-страшното с Covid-19 е зад гърба ни

четвърта доза ваксина срещу COVID-19 може да се постави, след като европейският регулаторен орган позволи това. „Това се очаква скоро”, обяви тя.

„Най-страшното определено е зад гърба ни. Ние се променихме спрямо вируса, той се промени спрямо натиска на нашата имунна система. Оттук насетне ни чакат по-леки вълни.” Това каза за ситуацията с коронавируса директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова тази сутрин в ефира на Нова тв.

Тя поясни, че в края на януари-началото на февруари е бил пикът на петата вълна. „Тя обаче започна на фона на една все още неутихнала четвърта вълна. Тези стойности, макар и ниски, са далеч от ниските, които имахме през лятото”, допълни проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ предупреди, че вирусът все още е около нас и може да се предава ефикасно. Затова препоръча носенето на маски, когато сме на публични места и в градския транспорт. Спазването на дистанция също е препоръчително.

Тя посочи, че все още имаме доста доказани случаи на грип. „Само през март случаите бяха, колкото през януари и февруари. Тоест, вълната тази година малко закъсня.”

Проф. Христова посочи, че четвърта доза ваксина срещу COVID-19 може да се постави, след като европейският регулаторен орган позволи това. „Това се очаква скоро”, обяви тя.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина