ЗдравеНовиниПУЛС

Пловдив ще приема пациенти с COVID-19 от Пазарджик

Те ще се лекуват в УМБАЛ“ПЪЛМЕД“

Област Пловдив помага на пациенти с COVID-19 от Пазарджик, нуждаещи се от реанимация. Те ще бъдат лекувани в УМБАЛ“ПЪЛМЕД“. Решението е взето, след като областният кризисен щаб на Пазарджик, в писмо до областния управител Дани Каназирева, апелира за съдействие и осигуряване на спешен прием в пловдивските болници на пациенти с коронавирус, нуждаещи се от активна дихателна реанимация. Спешната мярка се налага поради продължаващата карантина на медицинския персонал от ОАИЛ на МБАЛ Пазарджик.

В писмото се цитира и позицията на изпълнителният директор на МБАЛ Пазарджик д-р Красимир Темнилов, който припомня, че преди 20 дни, 14 медицински лица са дали положителни проби и това е наложило затварянето на реанимацията в Инфекциозното отделение на болницата. В тази връзка областният управител на Пловдив Дани Каназирева съобщи, че Медицинският щаб е взел решение и е определил УМБАЛ “Пълмед“ да приема пациенти за лечение на коронавирус, насочени от област Пазарджик, включително и за интензивно лечение. Щабът също така възлага на ръководството на болницата да организира и поддържа 15 легла, от които 5 да са за интензивно лечение.

„Срокът на решението е до 14 юни, като се надяваме до тогава обстановката в Пазарджик да се нормализира. В сегашната ситуация трябва да сме съпричастни и да си помагаме отделните региони, коментира Каназирева. Тя припомни, че в Пловдив и областта за лечение на пациенти с COVID-19 остават УМБАЛ „Свети Георги“, УМБАЛ „Каспела“ и общинската болница в Карлово, която има инфекциозно отделение.

„Това не освобождава от ангажимента останалите болници, които трябва да имат помещения, където да изолират пациенти със съмнения за коронавирус. При усложняване на ситуацията с решение на Щаба и в срок от 48 часа, те трябва да могат да възстановят своята готовност за прием и лечение на болни с COVID-19 , допълни Каназирева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина