ГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Прокуратурата образува бързо производство за купуване на гласове в Столипиново

Наказателното производство за купуване на гласове в полза на определен кандидат, партия или коалиция наблюдава Районна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение. Настоящата информация се предоставя след разрешение на наблюдаващите прокурори по досъдебното производство, уточниха от там.

Досъдебното производство е било започнато на 02 юли със съставяне на протокола за първото действие по разследването – претърсване и изземване в офис на фирма за дограма в Столипиново, извършено от служители на ОДМВР – Пловдив. При проведеното следствено действие са били иззети множество вещи. По делото са разпитани в качеството на свидетели 7 лица, четири от тях – пред съдия.

“ За предприетите действия РП – Пловдив е била уведомена на 05 юли. Отчитайки големия обем предстоящи действия по разследването, на принципа на случайния избор е бил определен екип от двама наблюдаващи прокурори. При извършен анализ на постъпилите материали е констатирано, че наказателното производство е започнато като бързо, без да са налице законовите предпоставки за това – лицето да е било заловено при или непосредствено след извършване на престъплението, лицето да е посочено от свидетел – очевидец като извършител на деянието и пр.“, допълват от прокуратурата.

„Анализът на събраните до момента доказателства сочи, че се касае за нарушения на изборния процес на проведените на 04 юли избори за народни представители. Част от разпитаните по делото свидетели твърдят, че на предходните парламентарни избори е била създадена организация за купуване на гласове в Столипиново, в полза на три политически партии. Тези твърдения следва да бъдат проверени с допълнителни следствени действия – разпити на свидетели, кореспонденция с РИК, изготвяне на почеркова и техническа експертизи и др.Наблюдаващите прокурори са възложили извършването на голям брой действия по разследването – да бъдат установени вписаните в иззетите в хода на разследването, тефтери и тетрадка лица – около 2000 човека, и кои от тях в показанията си могат да посочат нарушения на политическите права на гражданите. До момента са снети извънпроцесуални обяснения на част от лицата, в които те отричат да са им били предлагани или давани пари за гласуване за определена партия. Активните действия по разследването продължават“, се казва още в съобщението от прокуратурата.

То идва след изпратена днес обща позиция на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратури срещу изявлението на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Той заяви, че в Пловдив са купувани гласове за ГЕРБ и че прокуратурата трябва да каже дали има образувано досъдебно производство за това.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина