МненияПод ножа

Няма драма с лампите в Стария град

Стълбовете не са „ново улично осветление”

Става дума за ремонт и подмяната им

Таня Грозданова

Няма несъгласуван проект за ново улично осветлени в архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив”. Това заяви кметът на район „Централен” Георги Стаменов. Администрацията на района по принцип извършва поддръжка на инфраструктурата и в Стария град.

Под  тепето го потърси за коментар, след като нашият читател Костадин Калайджиев алармира, че от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” са изпратили писмен отговор по сигнала му. От писмото става ясно, че новите улични лампи в Стария Пловдив са нерегламентирани, тоест проектът не е съгласуван по Закона за културното наследство.

Конкретният случай касае началото на 2014-а година, когато кмет на район „Централен” бе Райна Петрова.

По думите на Стаменов казусът не е по проект за ново улично осветление в резервата. Касае се за подмяна и ремонт на улични лампи и стълбове в рамките на съществуващата инфраструктура, което не е необходимо да се съгласува, коментира още той.   

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Разбира се, че е задължително да се съгласува и това не е било направено! Моля, сигнализирайте прокуратурата, че кметът на Пловдив-Център така може да разруши всеки културен паметник, понеже НЕ МИСЛИ, че трябва да се съобрази със законите!

  2. Очакван ала-бала отговор-лъжа. Лампи и стълбове с нов вид със сигурност ще искат съгласуване, тъй като са с НОВ вид. Всяка намеса с нов вид иска съгласуване. А и е лъжа, че има помяна само на съществуваща инфраструктура, каот поне 5 стълба се появиха където нямаше преди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина