МненияПод ножа

Изсичат масово тополите край Марица

 

Има заповед за премахването на всички каваци по коритото, до два дни реката няма да има зелен пояс

Пространството около реката вече е оголено и прилича по-скоро на лунен пейзаж, отколкото на зелена зона

Започна масово изсичане на тополите край река Марица. Наши читатели сигнализираха за проблема, който се разраства с изключително бързи темпове. Дърветата биват поваляни едно по едно, а пространството около реката вече е оголено и прилича по-скоро на лунен пейзаж, отколкото на зелена зона.

Служителите, които унищожават здрави растителни видове заявиха, че са получили заповед да се изсекат всички дървета по поречието на реката и просто изпълняват това, което им е наредено. Една от малкото зелени зони в Пловдив е на път да изчезне безвъзвратно, което неминуемо ще окаже огромно влияние върху микроклимата в района. Според специалисти, жизнения цикъл на тополите е на изтичане, но подобни акции трябва да се планират в детайл, а не да се превръщат в поголовна сеч.

Отсечените дървета биват нарязани и извозвани, а живущите по поречието на реката вече са в шок. „Гледката е ужасна, направо потресаваща! Това е напълно недопустимо! Какво ще стане с поречието на реката?“, коментира дама, която се свърза с нас, изключително притеснена от случилото се. „Коритото и поречието ще бъдат лишени от зеленината, която привличаше много хора като място за отдих и разходка“, коментира друг читател, който ни потърси по същата тема.

Очаквайте продължение!

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

  1. Големите тополи се изсичат защото изгниват отвътре и падат при силен вятър. Това за пуха са глупости, има много дървета и храсти които имат пух.

  2. А всички, които така сляпо се хващат да подкрепят тези винаги така скандални заглавия, да знаят какво е алергия. И обърнали ли сте все пак внимание как в последните години най-накрая махнаха всичките тополи, които са около училища и детски градини, просто защото те са най-честата причина хора да се тъпчат с антиалергични лекарства. Айде успокойте се и като толкова ви е грижа за природата, първо почнете да си хвърляте боклуците, където трябва.

  3. И още нещо, но този път към господин Тотев. Толко ли не можеше някой да се сети че тази операция да бъде извършена преди да направят велоалеята??? Все впрягаме каруцата пред коня!

  4. Браво г-н Алексиев, но нека не е бройка за бройка, а за всяко отсечено дърво да се засаждат по 4-5 нови. Защото от новозасадените никога няма 100 процента успеваемост и сме на минус откъм дървета…

  5. Аз лично много харесвам тополите като вертикален акцент около реката. За разлика от мен обаче, десетки хиляди пловдивчани са алергични към пуха от тополите и периода им на цъфтене се превръща в ад за тях. Добре е да се замислим кое е по-важно – хората (в това число и нашите деца) или тополите.

  6. Прилича ми на дърводобив, в градски условия. Предполагам добивът е от порядъка на десетки хиляди кубически метра! Нещо, инфо за кинтите…

  7. I v Germanija se se4at stari darveta, no v momenta se sasajdat i novi,taka,4e po4ti xorata ne use6tat.Da se nadjavame, 4e i kestenite na Jan Jores njama da badat sabraveni.Te sa 70-80 godi6ni i pravjat mnogo problemi ot godini.Klonite padat po kolite,a jili6ata sa tamni po zjal den.

  8. Това е любимото ми място за отдих и вечерна бира в града,когато прочетох се смразих и настръхнах,работя и живея в клоаката наречена “столица“ и тук такова спокойно място просто няма.Моля кажете ми,че наистина залесяват след като режат тополите,защото все още не мога да повярвам,че може да се направи такава дивотия без да имат нещо на ум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина