МненияПод ножа

Граждани скандираха „Реформа” под прозорците на съдебната палата и „Оставка” пред прокуратурата

Протестът е жив, гражданското общество отново е тук, заявиха участниците в Марша за европейско правосъдие

4 години след издигането на Пеевски за шеф на ДАНС нищо не се е променило, коментира издателят Манол Пейков

„Искаме съдебна реформа” и „Цацаров, оставка” скандираха стотина пловдивчани, включили се в националния Марш за европейско правосъдие. Събитието се организира на датата, на която преди 4 години кабинетът Орешарски посочи, а парламентът избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС. 14 юни е исторически ден с това, че показа силата на гражданското общество. Виждате, протестът е жив, хората отново са тук. Факт е обаче, че за тези четири години нищо не се е променило. Няма съдебна реформа, няма противодействие срещу олигарсите, които изцяло доминират в българската действителност. Има ли адекватни политически сили в парламента, които да отразяват нашите потребности като хора? Не. Така че промяна няма, каза издателят Манол Пейков, който се включи в шествието, тръгнало от общината и стигнало до съдебната палата, за да завърши пред вратите на прокуратурата с вувузели, свирки и ръчно написани транспаранти.

В Марша участваха много родители с децата си, колоездачи, участници в протестите преди четири години. Тук сме, защото промяна няма. Делян Пеевски е по-силен от всякога, а пипалата на задкулисието са превзели всичко в държавата, коментира студентът Васил.

Тук съм в качеството си на гражданин, въпреки че съм политически представител. Тук съм, защото изцяло подкрепям исканията на организаторите „Правосъдие за всеки”. Тук съм, защото вярвам, че в България трябва да се реализира съдебна реформа, за да може съдебната система да отговаря на обществено-икономическите отношения. Вярвам, че трябва да има зам.-главен прокурор по румънски модел, който да се бори с корупцията в страната, каза лидерът на ДСБ Йордан Иванов. Според него, през тези четири години се е родило гражданско общество, което успява да отреагира на нередностите в страната, да покаже недоволството си. Дори от това управление, което, по думите му, е подкрепяно изцяло от ДПС. Важното е още, че дебатът за съдебната реформа отново е на дневен ред в обществото, въпреки че политическите сили в парламента не признават необходимостта от такава, допълни Иванов като участник в Марша за европейско правосъдие.

Преди четири години направиха вероломна атака срещу демокрацията с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. Затова съм тук- за да припомня, че демокрацията трябва да я браним. Тук съм също, да поискам оставката на Цацаров. Той отдавна трябваше да го направи, ако имаше в себе си нещо като доблест на нормален гражданин, тъй като участва в задкулисни договорки. Пример- срещата ЦУМ, каза Огнян Дикимджиев, дошъл с колелото си на шествието. Нищо не се е променило в тези четири години. Съдебната система си е същата. Парите пак са в мафиотите, средствата за производство са в тях. А има и засилена външна намеса- ръката на Москва е доста дълга и опитна, допълни той.

Всъщност, ние сме тук, искаме съдебна реформа. Искаме оставката на главния прокурор. И заявяваме, че сме будни, казаха на финал участниците в Марша пред вратите на пловдивската прокуратура.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина