МненияПод ножа

Честит ни панаир! Да живее Операта!

С викове „У-у-у!“, „Мръсни комунисти“ и „Продажници“ публиката репликира изказващите се от трибуната

С 31 гласа „За“,  9 „Против и 7 „Въздържал се“ Об С прие Община Пловдив да стане собственик на 20, 63 % от капитала на Международен панаир Пловдив

Ясен Михайлов от ГЕРБ сменя Спас Гърневски в Общото събрание на "Пълдин туринвест"

Таня Грозданова

Протест в истинския смисъл на думата срещу  приемането от Общински съвет на част от държавните акции в капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД не се състоя. На последните редове в заседателната зала на местния парламент се настаниха представители на различни десни политически формирования извън ГЕРБ и малцина граждани. Най-активен от всички, както винаги, бе бившият депутат Христо Марков, който репликираше изказванията „за“ с подхвърлени „У-у-у!“, „Мръсни комунисти“ и „Продажници“.

В залата бяха и двама от директорите и диригенти на Държавна опера –Пловдив: Лучано Ди Мартино и Диан Чобанов, както и шефката на Пресцентъра на Панаира – Катя Янева.  

Общинската съветничка Петя Манева от БСП се опита да защити честа на бизнесмена Георги Гергов по време на страстното близо двучасово обсъждане на ключовата точка в дневния ред на заседанието. Това само предизвика бурни реакции у присъстващите, думите й бяха посрещнати със смях и мощни освиркания от последните редове.

В изказване след защитата на Манева зам.-председателят на ОбС Пепа Деведжиева попита социалистите „Кой ви каза, че може да си припишете идеята за създаване на Дом на операта?!“

„Проклятието на Пловдив се казва Георги Гергов“, отсече Деведжиева от трибуната. По-късно след гласуване на решението, тя отново взе думата и поднесе извинение на всички, които са се почувствали засегнати. „на едни човек обаче не се извинявам и това е Георги Гергов“, уточни тя .     

Голяма част от общински съветници се обиждаха в изказванията си политически коректно с цитати от Бисмарк, Оруел и римски императори. Други пък вадеха от ръкавите сравнения със ситуации от близкото историческо минало.

Пръв взе думата Божидар Здравков от РБ, които се обърна директно към кмета Иван Тотев с въпроса дали иска да се нареди до кмета Христо Данов – отказал на Фердинанд да строи замък на Бунарджика или до д-р Иван Чомаков – подарил панаира на Гергов.

Това е 20% от нищо, повтори тезата му и Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“. „Дори не е кон за кокошка! Първо Пловдив подарява 400 декара на Гергов един път, после на втори етап още 400 дка, а сега ще получи евентуално едни 4 дка, за да си построим опера – това е абсурдно“, отсече тя.

Д-р Лили Учкунова от Патриотите предложи ОбС да поиска от Министрески съвет 34 % от капитала, за да има блокираща квота и заяви, че тяхната политическа група няма да подкрепи предложението в този му вид. След нейното предложение отвоно думата взе Божидар Здравков, който уточни, че след много манипулации Уставът на дружеството е променен и дори повече от 49% от акциите не стигат за блокираща квота. 

Накрая на микрофона излезе и кметът Иван Тотев. „Когато ме сравнявате с други кметове искам да ви кажа, че моята задача е да изкарам мандата си и след 20 години някой да каже „искам да бъда кмет като Иван Тотев“, отсече градоначалникът. Той подчерта, че за 6 години в управлението на града ГЕРБ са страдали много и не се е вземало решение в ущърб на администрацията.

„Знам, че Панаира е сантиментална тема за много хора в тази зала, а други си осмислят политическото съществуване благодарение на нея. Видяхме колко партии си конструираха кампанията въз основа на тази тема, видяхме резултатите, каза още градоначалникът. Питайте как съм водил кампания срещу Славчо Атанасов и неговите снимки с бабата с изтърканите обувки. Това е емоция – не можеш да я победиш," заключи Тотев.

Това дружество има в пъти повече активи, отколкото кредити. Община Пловдив не би загубила ако приеме акциите на това дружество, обяви още кметът.

"Острието Спас Гърневски бе представител в общото събрание на Пълдин Туринвест АД, приемаме декларации, пращаме документи в прокуратурата. Няма хипотеза, в която Пловдивския панаир да бъде неработещ и градът да не печели. Истината е, че не можем да избягаме от тази емоционалност – Панаира е на Гергов, хотелът е на Тотев, макар че Тотев няма нищо там. Ние гледаме Панаира през призмата на неговия собственик Георги Гергов. За съжаление нивото на махленско говорене в Пловдив е много високо“, заключи градоначалникът.

По думите му община Пловдив получава нещо, което е било обявено за продан и е щяло да отиде на борсата. Аз смятам, че трябва да приемем тези 20, 63 % и ясно да заявим, че желаем Пловдивският панаир да работи и съществува, категоричен е Иван Тотев.

След двучасовите риторики предложението община Пловдив да стане собственик на 11 607 308 броя обикновени поименни безналични акции с право на глас, всяка на стойност 1 лев, които представляват 20, 63 % от капитала на Международен панаир Пловдив, бе прието с 31 „За“, 9 „Против“ и 7 „Въздържал се“.

Общинският съветник Ясен Михайлов сменя Спас Гърневски като представител на община Пловдив в Общото събрание на акционерите на Пълдин Туринвест АД. Това гласуваха по-късно съветниците. Рокадата се налаг,а след като Гърневски стана народен представител на последните парламентарни избори.

Въпреки наличието на десетки точки в дневния ред на ОбС, след гласуването на точка №6 за Панаира, голяма част от опозицията напусна залата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Злоба и пак злоба!Кая беше тази Пенка Деведжиева и какво тя е направила за Пловдив, освен, че както писа един друг сайт се е сдобила с диплома от ПУ по съмнителен начин.На нея трябва да и се каже,Панаира си е на Пловдив,независимо чии акциите.Нито Гергов ще си го носи в гроба,нито ще го изнесе някъде.Но такива думи от устата на жена е нещо отвратително.На Пловдив и трябва опера и ще я има.С Пенка или без нея.Тя и без това няма да я посещава.

  2. СЛЕД 5г. : ЖИТЕЛИТЕ НА ПЛОВДИВ И ВАРНА ЩЕ СА МУ ВЪРНАЛИ ЗАЕМИТЕ А ГЕРГОВ ЩЕ Е ПРИДОБИЛ ВСИЧКИ АКЦИИ И СПОКОЙНО МОЖЕ ДА ПРОДАДЕ ЦЕЛИЯ ПАНАИР ЗА 1 МИЛИАРД.ЦЯЛАТА ДАЛАВЕРА Е ИЗМИСЛЕНА ОТ ГЕРБ ОЩЕ ПРЕЗ 2010г. МЕНТА Е РАЗДАВАЛА ЛИЧНО КОМИСИОННИТЕ ОТ ИМЕТО НА ГЕРГОВ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина