Първият интермодален терминал у нас ще е до Пловдив

Под небето

Започна строителството на логистичния жп център при гара „Т. Каблешков“

80 000 товарни единици (контейнери) годишно ще поемат към Европа и Азия по релси от първия в страната интермодален терминал  на гара „Тодор Каблешков“ ( с. Златитрап) до Пловдив. „Терминалът е просто черешката на тортата за превръщането на региона в истински логистичен център “, гордо каза кметът на града на тепетата Иван Тотев, който присъстваше на първата копка от строителството на обекта днес. Събитието уважиха и областният управител Розалин Петков, Мария Чакърова – шеф на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“ в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и други официални лица.   
„Точно този терминал ни липсваше“, заяви Тотев преди багера да загребе пръст в символичната първа копка. „Имаме летище, скоростни пътни коридори, скоростни жп линии, а от догодина, с Божията помощ, ще е готов и интермодалният терминал (ИМТ). В обозримо бъдеще ще срежем и лентата му, което е голяма привилегия за Пловдив“, каза в речта си кметът. Той изрази надежда, че ИМТ ще се ползва не само от български, но и от турски фирми. Преди това Иван Тотев информира, че две частни компании са заявили намерения да създадат нови  терминали в Пловдив.
Още през 2004 г. е замислено изграждането на ИМТ, разказа предисторията Мария Чакърова. През 2006 г. Пловдив вече е бил определен на картата като обект със специално значение в интермодалната транспортна мрежа на Европа. Почти 10 години са били нужни, за да се стигне до първата копка на обекта.
Изграждането на ИМТ е финансирано от Европейския фонд за регионално развитие с близо 6 млн. лв. Съфинансиране е осигурено от националния бюджет (1 055 808 лв.) и НКЖИ (4 664 325 лв.) „Трейс Груп Холд“АД ще е изпълнител на обекта, а строителният надзор ще се осигури от „Рубикон – тест“. Терминалът ще е готов в началото на 2016 г.
ИМТ ще е върху 71 450 кв. м. , като на него ще има площадка за товаро-разтоварни операции и за складиране на контейнери. Предвидени са специални места за хладилни товари. Сгради за администрацията, за митнически контрол и митнически склад, паркинги, навеси, „глухи“ коловози и други обекти ще бъдат построени за няколко месеца.
В момента транспортното министерство е открило процедура за избор на частен оператор, който ще вземе на концесия ИМТ на гара „Т. Каблешков“.   
Следващите терминали, които ще се създадат у нас, ще са в Русе и Варна, информира Мария Чакърова.
 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Първият интермодален терминал у нас ще е до Пловдив

  1. Всичко ни е сбъркано та и тука…..
    Защо кмета на Пловдив инж. Иван Тотев открива терминала, а кмета на Община Родопи – инж. Пламен Спасов дори не присъства.
    Да има такъв терминал е заслуга на Пловдив или на община Родопи.
    Иначе похвално нека има ИМТ – нови работни места, търговийка едно друго….

  2. Ха ха…Пичове, някакво коментарче, статийка, очерче или телеграфично отразяване на анализа на Световната банка за управлението на територийката ни от любимата ви партийка на мамин…Или добре субсидираният, спонскорско-грантов PR не го позволява. Ха ха…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.