Задържаната при безредиците Анна Саласар: Натрапчива полицейщина

Под лупа

Викали на задържаните хлапета „прости” и „неграмотни” в районното

Image title
Задържаната при безредиците от миналата нощ 40-килограмова танцьорка Анна Саласар откри екипа на Под тепето, за да благодари за истинското отразяване на събитията в града. Само наш обектив успя да снима как униформени са натръшкали на земята крехкото създание, а после го натикват в полицейски бус при масов арест на улица „Отец Паисий”. Днес, „въоръжената и много опасна” преподавателка в танцова школа Фрида се разхожда с предупредителен протокол в джоба и с белег от обида. От отношението към нея и приятеля й.
В що за държава живеем. Отидох на протеста не да викам „Циганите на сапун”, а да се опитам да кажа на младите хора, че не трябва да се делим на цигани и българи, а да се обединим срещу тези горе, които управляват, каза Саласар на свобода пред Под тепето.
Заедно с приятеля си тръгнали след шествието от Съединение. Вървели най-отзад. Стигнахме подлеза на тунела, където се разрази баталията. В един момент тълпа хлапета премина на бегом покрай нас. Ние не тичахме, защото нямаше за какво. Дори не скандирахме. Едно момче хвърли знак, а едно момиче до мен извади шахта от улицата. Аз я преместих, защото някой можеше да се пребие там. Продължихме до арт кафето, където покрай нас мина втора вълна от тичащи хора. В този момент изскочиха полицаите отвсякъде. Наритаха едно момче пред мен. Връхлетяха и нас. Събориха ни на земята. Удариха приятеля ми в главата. Викат: „Лягай на земята. Не мърдай, не дишай дори!”. Бяха много агресивни. Повече от 15 минути останахме с лица върху плочките на земята. После ни натикаха в буса. Бяхме над 20 човека, навряни като сардини в консервна кутия. Щяхме да се издушим. После в районното. Там бе по-спокойно. Агресията отстъпи на милицонерщината. Един полицай с огромна палка я погледна и каза на колегите си „Отивам да работя”. Изтръпнах. Представих си страшните неща, които той прави с тази палка. За щастие, не я използва”, спомня си страшната нощ Саласар. Тя нямала лична карта. Съставили й акт. Тези с документи пък подписвали протоколи, че правят антиобществени прояви.
Image title
Провокираха децата в районното. Викаха им : “Прости сте, неграмотни!” А не беше така. Деца, които бяха с мен в буса и в районното, всички, бяха изключително интелигентни, спокойни от случващото се, разумни, без нито капка вина, тъй като не бяха направили нищо. Те са деца, които търсят начин да променят нещо. Тъй като от малки знаят, че нищо не зависи от тях. Но не е така. Зависи. Трябва да преместим шахтата. Лесно е. Така можем да променим нещо, допълва танцьорката.
Казва, че е ходила зад протестиращите, защото не може да остане вкъщи, при положение, че хлапета на възрастта на децата й ги бият, грабят и насилват по улиците.
Усетих полицейщина. Явна при това. Натрапчива. Ситуацията в държавата е изпусната, при положение, че сме докарани до там да се трепем с циганите. Не съм против тях. Те са толкова жертви, колкото и ние. Проблемът е в тия горе. Фокусът е изместен. Сблъсъкът е не българи- роми, а мутри-немутри. Мъчно ми е, че деца на 15 години викат „Циганите на сапун”. Но вината за това е на политиците. Търпим ги и сега им пускаме кръв.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.