АктуалноНовини

Здравният министър отрече да се работи по ваксината за коронавиус от март насам

„Много е рано да говорим за противопоказания и показания“

Шефът на НОЩ потвърди за повторно заразени медици

Създаването на ваксините за COVID-19 не е стартирало през март, заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на днешния брифинг в Министерския съвет.

„Всички си спомняте инфекцията от SARS през 2003-та година. Така че това до някаква степен е втора версия на коронавируса от 2003 година и реално от 2003-та година фирмите работят за ваксина. Така че твърденията, че тази ваксина е направена много бързо и ще има заплахи за живота и здравето на хората, са неверни.“

Много е рано да говорим за противопоказания и показания, уточни проф. Ангелов.

До 1 месец ще има противопоказания на листовките за ваксините. Голяма част от нежеланите реакции се случват до няколко седмици, а проследяването на лекарствената реакция се следи до 1 година.

Екип на Министерството на здравеопазването работи в тясно сътрудничество с фирмите производители, за да се събере цялата информация и да се направи информационна кампания, която да достигне до всеки гражданин, категоричен бе Ангелов.

Той обаче уточни, че все още няма одобрена ваксина.

„Потвърждавам, че данните за повторно заразените с COVID-19 лекари и медици са  пълната истина,“ заяви от своя страна шефът на НОЩ.

Ген. Мутафчийски допълни, че първоначалната информация е била за трима повторно заразени, но след това се е появил и четвърти.

„Единият случай е на лекарка, дала положителен тест на 6 юни, прекарала е тежко вируса, а повторното и заразяване е в Хърватска през есента. Дъщерите на въпросната служителка се заразиха от нея“, каза още той.

„За съжаление нямаме възможност да изследваме генетично щамовете на вируса“, допълни ген. Мутафчийски.

Директор на Агенцията по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб Богдан Кирилов увери, че има гаранция страната ни да получи всички заявени ваксини.

„Присъединяването ни към споразумението между ЕК и производителите на ваксини срещу COVID-19 ни гарантира достъп до договорените количества. До този момент ЕК е договорила 2 милиарда с допълнителните количества,“ обясни Кирилов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина