Новини

Взрив и пожар в търговски център в Москва

Не се знае колко хора са се намирали на територията на комплекса

Огромен пожар бушува в един от големите търговски центрове на Москва „Мега Химки“, разположен на Ленинградското шосе на границата на Москва и Московска област, съобщава OFFNews. Пожарът е избухнал в 6 часа сутринта в петък. Кадри в социалните мрежи показват момента на взрива в комплекса. Най-малко един човек е загинал.

Според ТАСС, която се позовава на информация от спасителните служби, гори цялата площ на мола, а пожарът е обхванал 18 хиляди квадратни метра. Той е от четвърта категория на сложност, една от най-високите. Към 8.30 часа сутринта московско време пламъците са били ограничени до площ от 7 хиляди квадратни метра. По предварителни оценки щетите от бедствието ще надхвърлят 20-30 милиарда рубли, което е 300-450 милиона евро.

Източник: Twitter

Службите в Москва разглеждат всички възможни версии за възникването им – от късо съединение до умишлен палеж. Засега най-достоверната версия е късо съединение в магазин OBI. Пламъците са избухнали там, станал е взрив и е започнало срутване на конструкцията.

Не се знае колко хора са се намирали на територията на комплекса през нощта. Засега се съобщава за смъртта на поне един човек, който е работел като охрана. Тялото му е открито при провеждането на разузнаване на пожарището.

Руските агенции съобщават, че на помощ в гасенето на пожара са изпратени пожарните от Москва, Министерството на извънредните ситуации обяви, че ще привлече за справяне с положението и авиацията.

От разпространените в социалните мрежи видеокадри се вижда огромно зарево и стълбове дим. Периодично се виждат и чуват доста силни взривове. Вероятно в отдела за строителни материали на комплекса се взривяват аерозоли и опаковки с бои и лакове.

Служители на спасителните служби са цитирани от „Интерфакс“ да казват, че сред разследваните версии е и подпалване. „Разглеждаме различни версии, включително и технически – късо съединение в електрическата мрежа. Но се разглеждат и преднамерени действия, т.е. палеж“, казва източникът на агенцията. Източник на РИА Новости обаче определя като основна версия именно палеж.

Снимка: Стопкадър Twitter

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина