АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

„Вчера в градската градина ток удари двама-трима“ – или за безумието да има високо напрежение в парка

Пловдивската коледна украса е с потенциал за трагичен инцидент – или белег за неадекватни табелки

Множество табели за опасност от „високо напрежение“ са поставени около коледната украса по пешеходните зони в Пловдив – по Главната улица и пред Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“. Коледната украса с предупредителни табели напомня за текста на хумористичната песен на Ку-ку бенд „Вчера в детската градина ток удари двама-трима“, но реалната ситуация изобщо не е смешна.

Поставяне на открити и опасни кабели за високо напрежение в публична среда е пълен абсурд. Като за начало – едва ли по тези кабели изобщо тече „високо напрежение“, тъй като стандартът от 220 волта не влиза в тази категория според европейските и български норми. Какво точно са поставили от общината не е ясно, но едва ли по тези кабели за улични лампички тече 1,5 киловолтов ток. Разбира се, това не значи, че токът не е опасен – един инцидент с ток зависи от много други условия, но обикновено ток с напрежение над 50 волта се приема за опасен.

Според европейския стандарт EN 50160 за напрежението на електрическата енергия, доставяна от обществените електрически мрежи, по който е съобразен и съответният БДС, ток „високо напрежение“ е такъв над 35 киловолта (или 35 000 волта). Ток от 220 волта попада в гранците „ниско напрежение“, а повечето подобни осветителни тела всъщност са на 12 волта.

Без значение от детайлите по терминологията, неадекватно е в публична среда да се пуска какъвто и да е опасен за гражданите ток. Това са места, покрай които преминават хиляди хора, лампичките може да паднат, да се закачат за нещо от вятър, да ги бутне животно и прочее, и прочее. Дете може да прескочи ограда, да се подпре на дърво, човек да залитне и какво ли още не. Точно по тази причина обикновено подобни временни украси получават ток от 12 волта, който в повечето случаи е безопасен при инцидент.

Предупредителните табели за „опасен ток“ са задължително изискване, за да не стават инциденти. Въпросът обаче е защо изобщо се поставят 220-волтови лампи (ако са такива) на публични места. Дали в случая става дума за опасна глупост от страна на поставящите осветлението или за неадекватно сложени табели, в случая проблем има. Ако има опасен ток, тези табелки не може да оправдаят смъртта на заблудено куче, избягало дете или подхлъзнал се възрастен човек. Ако няма опасен ток, тези табелки са просто показател за неграмотността на някой специалист. Едно от двете трябва да се промени, като се надяваме става дума за второто.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Точно на снимката с украсеното дърво, ситуацията е най-опасна! Не толкова заради електричеството, а затова, че тази оградка около дъвото е монтирана на метални шлилки, които стърчат като копия и ако някой залитне и падне…….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина