БългарияГрадътКриминалеНовини

Учат възрастните хора как да се пазят от телефонни измами

Първата проява от програмата на Районна прокуратура-Пловдив бе в с. Устина

Районният прокурор на гр. Пловдив Чавдар Грошев и неговият заместник Атанас Илиев се срещнаха вчера с пенсионери в с. Устина, обл. Пловдив, за да им разяснят опасностите и как да се предпазят от телефонни измами. На проявата присъстваха кметът на селото Нели Бундева и младши полицейски инспектор Росен Сарафов от РУ-Стамболийски. Това бе първата проява от програмата на Районна прокуратура-Пловдив за поредица от срещи с възрастни хора от гр. Пловдив и населените места в областта с цел превенция на телефонните измами.

Пред пенсионерите в с. Устина Чавдар Грошев и Атанас Илиев представиха реални казуси за пострадали от този вид престъпление. Те разясниха схемите, които трябва да се знаят, за да не попаднат възрастните хора в тях.

„Никой служител от държавна институция няма да ви се обади, за да поиска пари по телефона, както и да ви каже, че трябва да ги хвърлите в чанта от терасата, защото помагате за залавяне на телефонни измамници. Не вярвайте, а веднага затворете телефона и потърсете съдействие от полицията и прокуратурата“, обясниха двамата магистрати.

Те напомниха и за друг популярен начин за събиране на пари, а именно когато измамниците се обаждат и се представят за близък роднина, пострадал при катастрофа. Някои от пенсионерите също разказаха случаи със свои близки, попадали в подобни схеми. Кметът на селото Нели Бундева и мл. полицейски инспектор Росен Сарафов обясниха, че те също редовно предупреждават възрастните хора за опасностите от подобни деяния.

За първите девет месеца от 2022 г. в Районна прокуратура-Пловдив е установено нарастване на случаите на така наречените структуроопределящи престъпления – кражби, грабежи, измами, пътнотранспортни произшествия.

Относно констатираните случаи на измами за първите 9 месеца на 2021 г. са регистрирани 156 дела, докато за същия период на 2022 г. цифрата нараства на 191 дела, като в голяма степен увеличението се дължи на повишения брой телефонни измами.

Чавдар Грошев и Атанас Илиев изнесоха вчера и открит урок пред ученици от 5, 6 и 7 клас в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в с. Устина. Пред тях те говориха за професията на прокурора, за опасностите в интернет и употребата от наркотични вещества, за хулиганството и недопустимите прояви на агресия в училище. „Бъдете внимателни, слушайте своите родители и учители и споделяйте, когато имате проблем, защото те могат най-бързо и правилно да ви дадат съвет и помогнат“, обясниха прокурорите.

Прокурори от Районна прокуратура-Пловдив ще изнесат открити уроци през януари 2023 г. пред ученици в гр. Асеновград, гр. Карлово и гр. Първомай по програмата „Заедно в час по етика и право“, която продължава вече няколко години. Предстоят срещи и с възрастни хора от гр. Пловдив и областта, като следващата е с пенсионери от район „Западен“ в града.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина