БългарияНовиниПод небето

Турция свали ветото, Швеция и Финландия влизат в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сложи край на блокадата, наложена от страната му на влизането на Швеция и Финландия в алианса, съобщи dnevnik.bg.

Това стана в началото на срещата на НАТО в Мадрид. Днес Ердоган се срещна с лидерите на Швеция и Финландия и генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг в търсене на решение, което да отвори пътя за двете скандинавски държави да станат най-новите членки на алинса.

„За мен е удоволствие да съобщя, че Турция, Финландия и Швеция постигнаха споразумение, което отваря пътя за кандидатурите на северноевропейските страни за НАТО“, каза след разговорите генералният секретар и бивш премиер на Норвегия. По думите му официалното решение за присъединяването на двете страни предстои утре, на срещата на държавните и правителствените ръководители.

Решението бе обявено в последния момент преди срещата на държавни и правителствени ръководители от алианса, насрочена за утре. Турция отказваше да се обвързва със срокове и това постави под въпрос плановете на НАТО историческият форум да се превърне и в официално посрещане на двете скандинавски държави.

Анкара обвинява Стокхолм и Хелзинки, че дава убежище на кюрдски бойци, възприемани от Турция като терористи. И преди срещата с шведския премиер Магдалена Андершон, финландския президент Саули Ниинистьо и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Ердоган обясни, че очаква от скандинавските страни „резултати, а не думи“.

Швеция и Финландия традиционно бяха неутрални, но обществената подкрепа около и след началото на войната в Украйна се наклони към идеята за присъединяване към алианса, с който и без това двете поддържат близко сътрудничество.

Приемането особено на Финландия ще се приеме силно критично от Русия, тъй като общата 1300-километрова границата на двете държави ще се превърне в дълга руска граница с НАТО. След тази стъпка всички скандинавски държави ще са в алианса.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина