Ще има изключение за България, ако има забрана за руски петрол

Новини Под небето

Новината съобщи премиерът Кирил Петков преди среща в Брюксел, като отсрочката ще бъде до 2024 година

Ако има решение за забрана за внос на петрол от Русия, със сигурност ще има изключение за България, заяви министър-председателят Кирил Петков преди началното на днешния Европейския съвет в Брюксел. Премиерът посочи, че желанието на нашата страна е да получи отсрочка до декември 2024 година, което по думите му е важно за енергийната сигурност на България в този момент.

Министър-председателят Кирил Петков отбеляза, че българското правителство успешно комуникира с европейските партньори важните за страната ни въпроси. Той изрази увереност, че ще има разбиране от тяхна страна по темата с петрола, след като страната ни показа силна и ясна позиция при едностранното прекратяване на доставките на газ от „Газпром“.

„Когато „Газпром“ се опитва да извива ръцете на България –  ние казваме „не“ и намираме алтернатива. Но когато знаем, че няма друга опция и трябва да защитим българския интерес, нашите партньори ни слушат, защото знаят, че го правим, тъй като нямаме по-добър избор“, изтъкна Петков. Премиерът изрази надежда, че българските компании, превозвачи и  бензиностанции няма да усетят стреса, който е факт за доста други страни. „Важно е цените, които има в момента, да не се повишат“, добави премиерът.

На журналистически въпрос дали трябва да се вдигнат тарифите за руските доставки и да се наложи таван на цените, Петков отговори: „Таванът е добро нещо. Таванът, плюс разделянето на газ и ток в европейските енергийни пазари, е нещо много важно“. Според премиера част от проблема с високите цени в момента е именно заради тази връзка. „Слагайки таван на газа, би намалило този голям скок в цените на тока и това е много важно да го решим преди зимата“, добави още министър-председателят.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.