Новини

След среща в МРРБ: Започва решаването на проблема с водата в Брестовица

Община „Родопи“ започва спешна процедура по издаване на разрешение за строеж за изграждане на пречиствателно съоръжение заради проблема с водата в село Брестовица. За това се договориха кметът на общината Павел Михайлов и министърът на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов. На срещата, която беше по искане на кмета на община Родопи, вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството обеща, че министерството ще осигури сумата от близо 360 хиляди лева за проектиране и изграждане на съоръжението.

Изграждането на пречиствателното съоръжение е първата и най-бърза стъпка за трайното решаване на проблема със замърсената с манган вода в Брестовица. След като се осигури чисто водоподаване, ще може да се пристъпи към подмяна на водопроводната мрежа на селото, с което трябва да се разреши окончателно проблемът.

До края на месец март Караджов обеща, че ще бъде взето решение за източника на целевото финансиране на проекта за изграждането на довеждащ водопровод от новите сондажи в Йоаким Груево, които общината е изградила, за да захранва с чиста вода Брестовица.

“ Изключително съм доволен от срещата, защото вече имаме конкретен план за действие. Започваме да работим паралелно със специалистите в министерството, ВиК Пловдив и инженерите в общината. Ще отделим 180 хиляди лева за процедура по учредяване на парцеларните планове на трасето за довеждащия водопровод, технически проект и проектиране на новата водопроводна мрежа в регулация“, коментира кметът на общината Павел Михайлов. Той каза,че вече има надежда, че проблемът с качеството на питейната вода в Брестовица ще се реши.

“ Нека жителите на селото да се успокоят, има диалог и вярвам, че ще успеем да решим най- тежкия проблем за община Родопи“.

Местната власт постави и проблема с асфалтирането на улиците в Брестовица след подмяната на мрежата, за който също ще се търси решение.

На срещата в министерството бяха още заместник- кметът на община „Родопи“ Емилия Иванова, гл.експерт ВиК в общината инж. Росица Влахова и Любомир Томов от сдружение “ Живот за Брестовица“, представители „Български ВиК Холдинг“ ЕАД и експерти от МРРБ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина