ЖивотНовини

Шестокласник стана майстор на бабека в Цалапица

 Ивелин Дзивков, който е шести клас в местното училище в Цалапица  е призьорът в категория „Най-добър бабек” на фестивала „Празник на Цалапишкия бабек и вино 2022“. Той получи грамота и специален плакет, които му връчи лично кметът на община „Родопи” Павел Михайлов. Михайлов беше не само гост, но влезе в журито, което определи кой е най-добрият майстор на традиционното цалапишко мезе. Неговият заместник Емилия Иванова  оценява фолклорните изпълнения в конкурса за песни, танци и ритуали.

„ Създаден само преди три години, днес се радвам, че този фестивал се разраства. Танците са красотата и емоцията, песните са вдъхновението, а бабекът и виното са традициите на цалапичани, които трябва да ценим. Не е нужно днес да даваме воля само на думите, важно е хората да се забавляват и да почитат своите обичаи“, сподели кметът Павел Михайлов.

За трети път Цалапица слага на софрата най-добрите си мезета и пивко вино, за да нагости всички любители на месни вкусотии, направени от най-добрите местни производители.  С тържествени думи кметът на селото Ивайло Данаилов посрещна своите гости.  

„Щастлив съм да открием третото издание на Празника на цалапишкия бабек и вино. Днес в Цалапица наистина е празник, защото това събитие е вече традиция за нашето село“,  приветства кметът на селото Ивайло Данаилов.

Най-добрият майстор винар тази година е Атанас Байрев. За първи път конкурсната програма включи и награда за най-добре подредена маса за презентиране на кулинарното изделие. Призът отиде при  Мартин Стойчев.

На сцената пред паметника в парка на селото своя талант демонстрираха над 70 певчески, танцови състави и индивидуални изпълнители от цялата страна.

 „Празник на Цалапишкия бабек и вино 2023“ се организира от кметството в село Цалапица  и  НЧ „Светлина-1900“. Фестивалът има за  цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичния за района вкус на фона на народна музика, песни, хора и танци.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина